foto: REUTERS/SCANPIX
"Facebook" Itālijā slēdzis 23 kontus par viltus ziņu izplatīšanu
Kompānija "Facebook" Itālijā slēgusi 23 kontus, kas izplatījuši viltus ziņas.
Pasaulē
2019. gada 13. maijs, 19:35

"Facebook" Itālijā slēdzis 23 kontus par viltus ziņu izplatīšanu

Jauns.lv / LETA

Kompānija "Facebook" Itālijā slēgusi 23 kontus, kas izplatījuši viltus ziņas, lielākoties atbalstot populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S) un labējo Līgu, kas kopā veido pašreizējo Itālijas valdību.

Konti, kuriem bija gandrīz 2,5 miljoni sekotāju, tika slēgti pēc pilsonisko tiesību grupas "Avaaz" izmeklēšanas.

Vairāk nekā puse no slēgtajiem kontiem atbalstīja Līgu un M5S.

Visaktīvākā konta nosaukums tulkojumā no itāļu valodas nozīmē: "Mēs vēlamies Pieczvaigžņu kustību valdībā". Tajā publicēts citāts, kas nepareizi piedēvēts žurnālistam un rakstniekam Roberto Saviano. Viņš it kā apgalvojis, ka dotu priekšroku imigrantu, nevis Itālijas zemestrīču upuru glābšanai.

Saviano nācās publiski noliegt, ka viņš to ir sacījis.

Kontā tika arī nepatiesi apgalvots, ka video redzams, kā migranti sadauza policijas automašīnu. Patiesībā šis video tika uzņemts filmas vajadzībām.

Video tika skatīts gandrīz desmit miljonu reižu.

"Tie ir kārtējie pierādījumi, ka sociālajos medijos pirms EP vēlēšanām tiek tīši izplatīti meli, kuru mērķis ir vairot naidu un šķelšanos mūsu sabiedrībās," norādīja "Avaaz" pārstāvis.

""Facebook" ir paveicis labu darbu, slēdzot šīs lapas, bet tas pasaka daudz, ka multimiljardu kompānija paļaujas uz pūļa finansētās "Avaaz" izmeklēšanu, lai aizstāvētu Eiropas demokrātiju. "Facebook" jādara vairāk, un viņiem tas jādara ātri," paziņoja "Avaaz".

"Avaaz" arī identificēja praksi pakāpeniski politizēt sociālo tīklu lapas, kā piemēru minot vienu lapu, kas sāka darboties kā vietējo lauksaimnieku asociācijas lapa un pakāpeniski pārauga Līgas atbalstītāju vietnē. Izmaiņas tika veiktas vārdu pa vārdam, sekmīgi izvairoties no "Facebook" automātiskajām pārbaudēm.

"Facebook" un citi sociālie tīkli regulāri izpelnās kritiku par nepietiekamu iesaistīšanos cīņā ar viltus ziņām.