Lizuma recidīvists Mazulis: "Man problēmu nav ne finansiālu, ne emocionālu, ne garīgu, ne praktisku"
Lauku atbalsta dienests no "Lizuma monstra" Mazuļa prasa atpakaļ vairāk kā 80 000 eiro. Mazulis stāsta, ka savas saistības pilda, desmit tūkstošus jau atmaksājis.
Sabiedrība
2016. gada 29. novembris, 08:53

Lizuma recidīvists Mazulis: "Man problēmu nav ne finansiālu, ne emocionālu, ne garīgu, ne praktisku"

Jauns.lv

Lauku atbalsta dienests (LAD) ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību cenšas atgūt vairāk nekā 80 000 eiro no Lizuma pagasta bēdīgi slavenā iedzīvotāja Daiņa Mazuļa, kura īpašumā šī gada maijā neskaidros apstākļos gāja bojā divi jaunieši, raksta "Neatkarīgā".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mazulis atzinis, ka viņam ir saistības ar LAD, taču neuzskata, ka būtu izkrāpis naudu dienestam.

Mazulim tiek atprasīts apakšpasākuma "Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība" atbalsts par 2010. un 2011.gadu, jo 2012.gadā viņš nesaņēma sertifikātu par bioloģisko ražošanu. Bioloģiskajā lauksaimniecībā saistības lauksaimnieks uzņemas pildīt piecus gadus, tāpēc šajā gadījumā jāatmaksā viss iepriekšējos gados saņemtais atbalsts. Nepamatoti tikuši saņemti 56 023 eiro, savukārt aprēķinātas sankcijas ir 27 663 eiro, informējis LAD.

Pašlaik dienestam no Mazuļa esot izdevies atgūt nepilnus 10 000 eiro. Tā kā klients neesot atmaksājis visu summu, tad lieta nodota zvērinātam tiesu izpildītājam. "Man ir saistības, es tās saskaņā ar vienošanos pildu. Man problēmu nav ne finansiālu, ne emocionālu, ne garīgu, ne praktisku," izteicies Mazulis. Decembra ietvaros viņš plānojot pilnībā samaksāt visu LAD prasīto summu.

Mazulis skaidrojis, ka 2012.gadā sertifikāts par bioloģisko ražošanu anulēts tāpēc, ka viņš nebija izpildījis savas saistības apkopis lauksaimniecības zemi. Dienests to konstatējis kontroles laikā. Savukārt apkopt lauksaimniecības zemi Mazulis laikus neesot spējis objektīvu iemeslu dēļ. "Mani apcietināja aizdomās par kaut kādu zādzību, Izrādījās, ka es tur vainīgs neesmu. Mani atbrīvoja. Bet divarpus mēnešus biju Valmieras cietumā. Kamēr biju apcietinājumā, atnāca kontrole. Desmit dienu laikā likums paredz ziņot par ārkārtas apstākļiem. Es septiņu dienu laikā paziņoju ierakstītā vēstulē. Bet Lauku atbalsta dienests atzina, ka atrašanās apcietinājuma neesot uzskatāms par ārkārtas apstākli vai šķērsli savu pienākumu pildīšanai lauksaimniecības zemes apkopšanai."

LAD informējis, ka Mazulis saņēmis vairākus atbalsta maksājumus par platībām: vienoto atbalsta maksājumu, maksājumu mazāk labvēlīgiem apvidiem, kā arī maksājumu pasākumā "Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība". Kopējā klientam izmaksātā atbalsta summa no 2011. līdz 2016.gadam veido 161 552 eiro.

Šī nav pirmā nelaime, kas šogad piemeklējusi Mazuli. 6.maijā Lizuma pagasta Velēnā, viņa māju Dilles pagalmā, no elektrotraumas neskaidros apstākļos ūdens kubulā mira Mazuļa 19 gadu vecais dēls un draudzene, 22 gadus veca meitene. 11.oktobrī, iespējams, ļaunprātīgas dedzināšanas izraisītā ugunsgrēkā iznīcinātas tika mājas Dilles. Apdrošinātāji ir devuši mājienus par iespējamām apdrošināšanas krāpšanām, tomēr pagaidām nekāda oficiāla apstiprinājuma vīrieša saistībai ar šīm nelaimēm nav. Viņš gan līdz šim brīdim nav saņēmis nekādu apdrošināšanas naudu sakarā ar divu jauniešu nāvi no elektrotraumas.

1999.gadā kāds Dainis Mazulis saņēmis 15 gadu cietumsodu par savas draudzenes uzspridzināšanu 1998.gadā. Mazulim tika izvirzīta apsūdzība par tīšu slepkavības mēģinājumu, tīšu slepkavību, par nelikumīgu sprāgstvielu izgatavošanu un glabāšanu, kā arī par svešas mantas tīšu iznīcināšanu. Sievieti viņš bija uzspridzinājis ar paštaisītu spridzekli. Mazulis tiesā atzina, ka izgatavojis spridzekļus, taču neatzina viņam inkriminēto slepkavību.

Šaušalīgais LTV Panorāmas sižets par Lizumā notikušo traģēdiju, bojā ejot diviem jauniešiem:

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums