Madonā pārstādītā 17 (!) metrus augstā simtgadīgā tūja veiksmīgi ieaugusi. VIDEO
Pirms trim gadiem pārstādītā 17 metrus augstā simtgadījā dižtūja Madonā veiksmīgi ieaugusi jaunajā vietā.
Novadu ziņas
2014. gada 9. maijs, 15:58

Madonā pārstādītā 17 (!) metrus augstā simtgadīgā tūja veiksmīgi ieaugusi. VIDEO

Jauns.lv

Pirms trim gadiem, kad Blaumaņa ielas rekonstrukcijas dēļ madonieši pieņēma lēmumu pārstādīt uz tās augošu dižkoku, vien retais ticēja, ka teju simtgadīgā tūja jaunā vietā iesakņosies un ieaugs. Nu ir pienācis trešais pavasaris un visas pazīmes liecina par tūjas dzīvotspēju.

Zinātāji lēš, ka Blaumaņa ielas tūja varētu būt vecāka par pašu Madonas pilsētu. Precīzs koka vecums tā arī nav noteikts, bet arboristi sliecas domāt, ka koka vecums varētu būt teju simts gadi. Madonai pilsētas tiesības piešķīra 1926. gadā.

Veicot Blaumaņa ielas kapitālo pārbūvi, izrādījās, ka tūja atrastos braucamās daļas vidū. Dižkoka pārstādīšana bija liels izaicinājums ne tikai speciālistiem, bet arī madoniešiem. Ikviens vēlējās pārliecināties, kā notiek septiņpadsmit metrus augsta, dzīva koka pārvietošana. Lai pārvietotu tūju, nācās piesaistīt papildu tehniskās vienības un kopumā darbs turpinājās no agra rīta līdz pat vēlam vakaram, vēsta Vidzemes televīzija.

„Uzsākot koka atrakšanu, izrādījās, ka viens sāns jau bija atsegts,” stāsta arborists Dainis Krielis „Turpinājām darbu, atrakām lielu sakņu lielu, apsedzām sedzējaudumu, lai neiekalst. Diena bija ļoti silta, protams, ka labāk to būtu bijis darīt lietainā laikā, vēl labāk būtu tik lielus kokus nekustināt,” atzīst arborists.

Kreilis arī uzsver, ka, lai arī tik lielus kokus nav vēlams pārstādīt, ja tomēr tas tiek darīts, ieteicams koku sagatavot jau trīs, četrus gadus iepriekš, veicot pakāpenisku sakņu sistēmas atdalīšanu.

Šobrīd speciālisti novērojuši koka atveseļošanās pazīmes un cer, ka, turpinot par to papildus rūpēties, apzāģējot nokaltušos zarus, piebarojot un laistot, tūja varētu atžirgt pilnībā.

Madonas dižtūjas pārstādīšana (Vidzemes televīzija)

Kasjauns.lv/Foto; ekrānuzņēmums no video