Rīgā būvēs no "Vanaga baznīcas" neatkarīgu luterāņu dievnamu
Ārpuslatvijas luterāņu arhibīskape Lauma Zušēviča atklājusi, ka viņas vadītā baznīca Rīgā vēlas uzcelt savu dievnamu. Vai tas nozīmē, ka abas latviešu luterāņu baznīcas vēl vairāk sakašķēsies?
Sabiedrība
2017. gada 1. marts, 05:20

Rīgā būvēs no "Vanaga baznīcas" neatkarīgu luterāņu dievnamu

Jauns.lv

Trimdas latviešu luterāņu baznīca (LELBĀL) nolēmusi Rīgā celt savu reliģisko centru, kas būtu neatkarīgs no Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB), kuru vada arhibīskaps Jānis Vanags. Abu latviešu luterāņu baznīcas vēl saspīlētākas kļuva, kad pērn LELB strikti noliedza sieviešu ordināciju.

Kopš pagājušā gada vidus Latvijas evaņģēliski luteriskajai baznīcai ārpus Latvijas tēvzemē ir savs apgabals un Latvijā ir vairākas draudzes – Liepājā, Aizputē un Rīgā. Galvaspilsētā tai nav sava dievnama un tā savus dievkalpojumus notur anglikāņu un metodistu baznīcās.

Jāteic, ka trešās Atmodas sākumā gan LELB, gan LELBĀL satuvinājās un pat vēlējās apvienoties, bet, kad pie LELB stūres nostājās Jānis Vanags, abu baznīcu tuvināšanās izbeidzās un tās nonāca asā teoloģiskā konfliktā, jo ārpus Latvijas baznīca savās nostājās ir liberāla un atbalsta sieviešu ordināciju, savukārt LELB ir krasi konservatīva. Viss beidzās ar to, ka Latvijā liberālie luterāņi nodibināja savas draudzes, kuras savos dievnamos neielaida LELB draudzes. Neoficiālā vienošanās, ka LELB darbojas tikai Latvijā, bet LELBĀL – latviešu mītnes zemēs ārzemēs, vairs nebija spēkā.

Tagad LELBĀL meklē ēku vai zemes gabalu, kas noderētu sava baznīcas centra būvniecībai. LELBĀL arhibīskape Lauma Zušēviča baznīcas „Facebook” profilā ierakstījusi:

„Meklējam mājas, lai atvērtu durvis! Rīgā mums nav savas mājas. Pateicamies anglikāņu un metodistu draudzēm par atbalstu, bet meklējam paliekamas telpas. Līdzīgā stāvokli ir Vācu evaņģēliski luteriskā baznīca Latvijā. Kopā ar viņiem meklējam piemērotu zemes gabalu Rīgā vai tās tuvumā, lai tur uzceltu Baznīcas centru. Varbūt jums tāds pieder? Mēs zinām, ka dzīvo Kristus miesu izveido cilvēki, ne ēkas, bet lai mēs efektīvāk varētu veikt savu misiju, vajadzīgas telpas, kur sanākt. Tādēļ - meklējam mājas, lai atvērtu durvis!”

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Evija Trifanova/LETA