Cilvēkus biedē neeksistējošu numuru zvani no ārzemēm
Mobilo sakaru operatori skaidro, ka krāpšanas gadījumos nelieši izmanto speciālas zvanīšanas ierīces un numuri, no kuriem tiek zvanīts ir neeksistējoši. Šādiem zvanītājiem nekādā gadījumā nevajadzētu mēģināt neatzvanīt.
Sabiedrība
2016. gada 28. februāris, 06:18

Cilvēkus biedē neeksistējošu numuru zvani no ārzemēm

Jauns.lv

Pagalam negaidīts zvans no svešas valsts nepazīstama numura spēj pamatīgi izsist no sliedēm. Sūdzības par šādiem zvaniem pēdējā laikā parādās sociālajos tīklos, un cilvēki spriež, ka, atbildot zvanam, viņi riskē nokļūt krāpnieku nagos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zvanu saņēmēju emocijas ir visdažādākās. Citam rodas dusmas par iztraucētu miegu un par iespējamu bezkaunīgu mēģinājumu aptīt ap pirkstu, savukārt, citiem – patiesas bailes par notiekošo, jo šādu zvanu atkārtota saņemšana gluži vienkārši šķiet nesaprotama. „Es esmu vienīgā, kurai zvanās ārzemju numuri? Zvana no Maskavas, Alžīrijas, Slovēnijas – man tas sāk šķist biedējoši!” savā profilā raksta kāda feisbuka lietotāja. Komentāros piebiedrojas arī citi cilvēki, apliecinot identisku pieredzi. Viņiem zvanīts pat no ASV. Reizēm pat nakts vidū. Lielākā daļa gan apgalvo, ka intuīcija likusi neatbildēt un neatzvanīt.

Krāpnieki izmanto neeksistējošus numurus

Kādi ir patiesie šādas zvanīšanās iemesli? Vai būtu jābaidās no iespējamās sarunas ar svešinieku? Mīklaino zvanītāju parādību un iespējamos nodomus skaidro mobilo sakaru operatori. Izrādās, šādi zvanītāji uzdarbojas jau sen, arī gūt labumu no tā ir reāli, taču detaļas operatori gan atsakās atklāt drošības labad.

„Latvijā ikviens telefona numurs pieder valstij un ikvienam internetā ir iespējams sameklēt informāciju par to, kādi numuru diapazoni ir piešķirti kuram operatoram. Tāpat vietnē numuri.lv var apskatīties, kādam operatoram konkrētais numurs piešķirts un kāda operatora tīklā tas šobrīd tiek izmantots.

Krāpnieki izstrādā numuru diapazonu,  no kuriem speciālas iekārtas veic automātiskus zvanus. Šie numuri, no kuriem zvani tiek veikti, nav īsti – tie ir fiktīvi. Saprotams, tā kā zvans veikts no speciālas iekārtas, uz to atbildot vai atzvanot saruna nenotiek. Darbības shēmas mēdz būt dažādas, piemēram, cilvēks Latvijā saņem zvanu no it kā ārzemju numura, taču klausulē ir klusums. Kad zvana saņēmējs mēģina atzvanīt, par to tiek piestādīta maksa. Tādā veidā no cilvēkiem tiek izkrāpta nauda,” neliešu darbības principus skaidro SIA „Bite Latvija” sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone.

Jāuzmanās ar atzvanīšanu svešiniekiem

„Medijus un savus klientus jau daudzus gadus informējam par šādas krāpšanas iespējamību. Krāpnieki šādos gadījumos iezvanās ar ārvalstu paaugstinātas maksas numuriem un gaida atzvanu, savukārt Latvijas klientiem šāds zvans var izmaksāt 5 un vairāk eiro,” skaidro SIA „Latvijas Mobilais Telefons” pārstāvis Valdis Jalinskis, „Mēs operatīvi reaģējam uz klientu sniegto informāciju un sekojam līdzi arī citu valstu operatoru un viņu klientu piefiksētajiem numuriem, tos iespējami operatīvi slēdzot, taču krāpnieki iezvanīšanos veic no arvien jauniem numuriem. Iedzīvotāji tiek aicināti būt uzmanīgiem, atzvanot nepazīstamiem numuriem.” Par šādiem gadījumiem speciālists aicina informēt savu mobilo sakaru operatoru.

Uzmācīgus numurus ieteicams bloķēt

Mobilo sakaru operatori apgalvo, ka šādiem krāpšanas mēģinājumiem tiek sekots līdzi, taču arī krāpnieki savas prasmes nemitīgi uzlabo un atrod jaunus veidus, kā apiet drošības sistēmas. „Šādi zvani nav nekas jauns un pēc novērojumiem tie atkal parādās un pazūd viļņveidīgi,” skaidro SIA „Bite Latvija” speciāliste.

Operatori pamāca: pirms atbildēt zvanam, vajag pievērst uzmanību telefona numuram. Ja zināms, ka svešā valstī, piemēram, Azerbaidžānā nav neviens paziņa vai sadarbības partneris – labāk uz šādiem zvaniem neatbildēt un neatzvanīt šādiem numuriem. „Tāpat, ja zvani ir traucējoši, numuru iesakām ievietot telefona „melnajā sarakstā”. Mūsdienās lielākā daļa ierīču piedāvā šādu iespēju. Tāpat būtu ļoti vērtīgi ziņot par šādiem gadījumiem savam operatoram, norādot, no kāda numura zvans saņemts, kad un cikos. Tādā veidā operatori spēj ātrāk reaģēt uz šādām krāpnieciskām darbībām,” stāsta speciāliste.

Var vērsties arī policijā

Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Dairis Anučins ziņo, ka saistībā ar šādiem zvaniem var vērsties arī policijā: „Tiesa gan, lai konstatētu un vērtētu to kā iespējamo krāpšanu, pēc tam jākonstatē, ka cilvēks, kuram zvanīts, ir cietis kādus zaudējumus no tā un ieguvējs no šiem zvaniem ir konkrētais krāpnieks, kas šādā veidā guvis peļņu.” Šāda fakta pierādīšana gan varot būt ļoti apgrūtināta.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA, ekrānšāviņš no Facebook.com