112
2016. gada 18. septembris, 22:04

KNAB pamet arī par Magoņa lietu atbildīgais operatīvais darbinieks

Jauns.lv

Atlūgumu uzrakstījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvais darbinieks, kuram vairāki kolēģi piedēvē lielus nopelnus "Latvijas Dzelzceļa" prezidenta Uģa Magoņa aizturēšanā par iespējamu kukuļņemšanu, šovakar ziņo LTV raidījums "De facto".

Vēl vairāki tā sauktā korupcijas apkarošanas bloka darbinieki sola biroju pamest, ja par KNAB priekšnieku vēlreiz tiks apstiprināts Jaroslavs Streļčenoks.

Operatīvais darbinieks, kurš strādāja pie Magoņa lietas, izšķīries biroju pamest, kā iemeslus minot atmosfēru KNAB un neadekvāto atalgojumu. Vienlaikus atlūgumu uzrakstījis vēl kāds operatīvās nodaļas darbinieks.

Raidījums atgādina, ka Streļčenoka veiktās reorganizācijas rezultātā korupcijas apkarošanas bloku šovasar piemeklēja būtiskas izmaiņas. KNAB priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jomā Juta Strīķe no amata atlaista nu jau ceturto reizi. Viņas vietā iecelts KNAB iekšējās drošības nodaļas priekšnieks, Streļčenoka kursa biedrs Jānis Roze, kurš sabiedrībai tiek slēpts.

Reorganizācijas rezultātā no amata atlaista izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, no darba aizgājusi viņas vietniece Agita Znotiņa. KNAB arī vairs nav vajadzīgs Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs un viņa vietnieks Mārtiņš Lode.

"De facto" secina, ka, reorganizācijas laikā, atsevišķu vadītāju vietām noteiktas tādas prasības, lai esošie nevarētu turpināt strādāt. Piemēram, operatīvo darbinieku vadītājam tagad būs jābūt ar grādu ekonomikā.

"Tas ir absurdi, ja tiek prasīta ekonomiskā izglītība, bet juridiskā nav pieprasīta," saka Juršs. Viņš ilgstoši konfliktējis ar Streļčenoku un nešaubās, ka prasības izvirzītas tādas, lai viņu atstātu ārpus borta.

KNAB priekšnieks savukārt atsaucas uz OECD rekomendācijām izmeklēt ekonomiskos noziegumus. Pēc tam, kad raidījums lūdza iepazīties ar rekomendācijām, KNAB atzina, ka "nevienā OECD dokumentā nav šādas burtiskas prasības".

Vakances birojā Streļčenoks plāno aizpildīt atklātos un iekšējos konkursos un vervējot darbiniekus.

"De facto" zināms, ka vienam amatam apkarošanas blokā noskatīts bijušā Drošības policijas priekšnieka Jāņa Reinika šoferis Jānis Pavlovskis, kurš no darba aizgājis veselības problēmu dēļ. Pavlovskis ir KNAB juridiskās daļas vadītājas ievas Otomeres vīrs. Citam amatam savukārt apsvērta Streļčenoka kursa biedra Iļjas Boronovska kandidatūra.

Streļčenoks atsakās apspriest kandidatūras uz amatiem nodaļās, kurās darbinieku vārdi ir ierobežotas pieejamības informācija. Bet saka – atlasē noteicošais būšot kompetence.

"Tas, vai viņš ir kursa biedrs vai nav kursabiedrs, tas nebūs kritērijs," apgalvo KNAB priekšnieks.

Pirmdien uz nākamo sēdi sanāks KNAB vadītāja atlases komisija. Tās locekļi atsakās publiski izteikties par biroja sniegumu piecos Streļčenoka vadības gados. "Es atturēšos no vērtējuma līdz komisija pabeigs darbu, jo darba vērtējums var tikt attiecināts uz patreizējo vadītāju," neviena pusē nevēlas nostāties ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA