Profesors Taivāns atklāj, kāpēc musulmanis Latvijā jūtas draņķīgi. VIDEO
Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns teic, ka arābu musulmaņi Latvijā jutīsies draņķīgi. Vīriešus ārstē dakteres sievietes, veikalā aiz letes stāv pārdevējas, vīrieši policisti pārbauda sieviešu identitāti – tās ir tikai dažas lietas, kas nav pieņemamas īstenam musulmanim.
Viedokļi
2016. gada 19. februāris, 06:19

Profesors Taivāns atklāj, kāpēc musulmanis Latvijā jūtas draņķīgi. VIDEO

Jauns.lv

Latvijā jau ieradušies pirmie patvēruma meklētāji, kuri ir arābu musulmaņi. Tomēr līdz ar mieru viņi šeit izjūt arī lielu diskomfortu. Islāmticīgie pie mums saskaras ar tādu dzīvesveidu, kas viņiem pat ļaunākajos murgos nav rādījies. Vairums gan no viņiem, gan mēs paši tādam šokam neesam gatavi.

Latvijas Universitātes profesors, Āzijas studiju nodaļas vadītājs Leons Taivāns LTV raidījumam „4. studija” pastāstījis, kāpēc musulmanis Latvijā varētu justies draņķīgi. Pirmām kārtām tā ir sievietes loma sabiedrībā, ja islāma valstīs viņu loma aprobežojas tikai ar ģimeni, tad pie mums sievietes ir visur – sākot no pārdevējām veikalos un beidzot ar ierēdnēm un ministrēm, kas arābu pasaulē nav iedomājami. Sieviete ir pat patvērumu meklētāju centra „Mucenieki” vadītāja, un musulmanim tas nav saprotami, teic Taivāns.

Tāpat vīrietis musulmanis nekādi nevarētu saprast, ka viņu aizsūta vizītē pie ārstes sievietes. Tas ir neiedomājami, ka vīrieša sāpošās ķermeņa daļas apčamda sieviete, nevis dakteris vīrietis. Savukārt musulmaņu sieviete nekādi nevarētu pieņemt, ka viņai sejas aizsegu – burku pieprasītu noņemt policists vīrietis, nevis sieviete.

Tie ir apstākļi, kas musulmanim Latvijā varētu likt justies draņķīgi.

Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Anhelina Kamenska „4. studijai” stāsta, ka pašlaik liels uzsvars tiek likts uz to, kā un ko arābiem mācīt par Latviju, bet tai pašā laikā mūsu policija nav izglītota elementārākajās lietās, kas ir arābi un kas jāņem vērā strādājot ar viņiem.

Sīkāk par to, kā musulmanis varētu justies Latvijā, skatieties videosižetā.

Vai Latvijā droši var justies cilvēki ar tumsnēju ādas krāsu? Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA/Video: LTV „4.studija”