Ķekavas novadā atklāti četri jauni dižkoki
Šoruden divarpus mēnešus ilgās akcijas „Atrodi Ķekavas novada dižkoku!” laikā novadā tika atklāti četri jauni dižkoki – divi ozoli, priede un goba.
Novadu ziņas
2014. gada 10. decembris, 02:51

Ķekavas novadā atklāti četri jauni dižkoki

Jauns.lv

Šoruden akcijas „Atrodi Ķekavas novada dižkoku!” ietvaros ķekavieši apzinājuši vairākus jaunus kokus, kuri var pretendēt uz aizsargājama dabas objekta – dižkoka statusu. Trīs no dizķokiem atrodas Misas upes krastos, bet viens – Daugmalē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Akcijas „Atrodi Ķekavas novada dižkoku!” laikā vietējie iedzīvotāji iesūtīja ziņas par astoņiem kokiem un vienu vīteņaugu. No visiem iesūtītajiem kokiem četri atbilst dižkoku statusam un ir aizsargājami. Lielākais dižkoks – ozols atrodas Misas upes krastā mazdārziņu kooperatīvā „Dzērumi” un tā apkārtmērs sasniedz 5,77 metrus. Misas upes krastā atrodas vēl divi no iesūtītajiem dižkokiem – priede ar apkārtmēru 3,77 metri un goba ar apkārtmēru 5,65 metri, bet ceturtais dižkoks, arī ozols, apkārtmērā sasniedz 4,5 metri un atrodas Daugmalē. Iesūtītas ziņas arī par vairākiem citiem lieliem kokiem, kas vēl neatbilst noteiktajam dižkoku standartam, bet nākotnē var sasniegt dižkoka statusu – divi bērzi un divi ozoli. Ķekavas iedzīvotāja Lauma Muceniece iesniegusi ziņas vēl par vienu interesantu atradumu – vīteņaugu mežvīnu, kura stumbra apkārtmērs sasniedz 21 centimetru un kas aug Ķekavas mazdārziņu rajonā, raksta Ķekavas novada pašvaldības mājaslapa.

Trīs no jaunatklātajiem Ķekavas dižkokiem tagad kā apskates objekti ir iekļauti laivu maršrutā „A7 pie Dzērumiem - Plakanciema tilts” pa Misas upi.

„Šī akcija tika organizēta, lai apzinātu tos dižkokus, kas vēl ne tūristiem, ne daudziem vietējiem nebija zināmi. Akcija rosināja ne tikai apzināt nenovērtējamās dabas bagātības, bet arī būt aktīviem un pavadīt laiku dabā. Vienlaikus ar akcijas palīdzību ceram papildināt Dabas aizsardzības pārvaldes datus, jo saskaņā ar datiem šobrīd izskatās, ka, salīdzinot ar pārējo Latviju, Ķekavas novadā vispār dižkoku nav,” portālam aprinķis.lv pastāstīja Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centra pārstāve Agrita Grīnberga.

Kasjauns.lv/Foto: aprinkis.lv

Tēmas