Šomēnes tiesās "nēģeru šāvēju" – Jūrmalas jahtkluba saimnieku Andri Brenci
Jūrmalas jahtkluba „Uzvara” saimnieks Andris Brencis pērn internetā pieteicies izšaut melnādainos cilvēkus. Šāda vaļība viņam var dārgi maksāt – viņu tiesās pēc Krimināllikuma 78. panta, kas paredz bargu sodu par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu.
112
2016. gada 8. jūnijs, 06:17

Šomēnes tiesās "nēģeru šāvēju" – Jūrmalas jahtkluba saimnieku Andri Brenci

Jauns.lv

Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā tiesās jahtkluba „Uzvara” „lielo bosu” Andri Brenci, kurš pērn internetā ievietojis vairākus komentārus – „sludinājumus”, kuros pieteicās par nēģeru šāvēju. Agresīvajam pilsonim draud pat cietumsods. Te gan jāpiebilst, ka Latvijā rasistiem tik bargus sodus nepiespriež.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Jūrmalas jahtkluba „Uzvara” saimnieks, kurš sevi internetā lepni dēvēja par jahtkluba „Big Boss” (lielo bosu), internetā pieteicās par melnādaino šāvēju, un tādēļ meklē nacistu laika ložmetēju „Maschinengewehr”.

Brencis vairākās interneta vietnēs, tostarp arī pie kāda Kasjauns.lv raksta komentāros, publicēja šādu ierakstu: „Esmu nodzīvojis 8 mēnešus ASV, un nesatiku NEVIENU to labo nēģeri, kas būtu bijis izpalīdzīgs un atsaucīgs. Tāpēc, ja ir vajadzība pēc nigu atšāvējiem, esmu gatavs. Man tikai vajag „Maschinengewehr” 34 UN KĀDU, kas pados patronlenti. SKARBI? Toties patiesi”.

Drošības policijas preses sekretāre Līga Pētersone Kasjauns.lv informēja: „Kriminālprocesa, kas tika uzsākts 2015. gada 10. septembrī pēc Krimināllikuma 78. panta, materiāli šā gada 21. janvārī tika nosūtīti Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai”.

Savukārt Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina Kasjauns.lv pastāstīja:

„Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore 2016. gada 29. janvārī pieņēmusi lēmumu, ar kuru Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesai nodota krimināllieta, kurā kāda persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 78. panta otrās daļas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona automatizētā datu apstrādes sistēmā izdarīja darbības, kas vērstas uz rasu naida un nesaticības izraisīšanu, apzinoties, ka šādā veidā, iespējams, tiks veicināts interneta vidē nereti sastopamais naids un neiecietība pret negroīdu rases pārstāvjiem, apzinoties, ka ievietotais komentārs ir pieejams neierobežotam interneta lietotāju lokam.

„Veiktais ieraksts pēc sava satura un formas iziet ārpus Latvijas Republikas Satversmes 100. pantā, 1950. gada 4. novembra Eiropas cilvēku tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 10. pantā un ANO 1966. gada 16. decembra Starptautiskā pakta par pilsoņu un politiskajām tiesībām 19. panta 1. un 2. daļā noteiktajām tiesībām uz savu uzskatu un izteiksmes brīvību, brīvību meklēt, saņemt un izplatīt visu veidu informāciju un idejas, neatkarīgi no robežām mutiski, rakstiski, drukājot, vai mākslinieciskās izpausmes formās, vai arī ar jebkuru citu informācijas līdzekļu palīdzību pēc savas izvēles, jo izplata uzskatus, kas ir vērsti uz rasu naida un nesaticības izraisīšanu,” teikts lēmumā par krimināllietas nodošanu tiesai.

Ar šādām darbībām apsūdzētā persona izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 78. panta otrajā daļā”.

Konkrētais Krimināllikuma pants par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Kaut arī rasistiski komentāri interneta vidē Latvijā diemžēl nav retums, tiesa vainīgajiem parasti nepiespriež reālu sodu, vien aprobežojoties ar nosacītu sodu vai piespieda darbu piespriešanu.

Latvijas tiesu kalendāra informācija internetā liecina, ka krimināllietu par Andra Brenča izteikumiem internetā paredzēts izskatīt Zemgales priekšpilsētas tiesā 30. jūnijā tiesneses Dainas Treijas vadībā.

Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no Facebook