Sinoptiķi brīdina par tuvojošos vētru un plūdiem Rīgā
2. un 3.janvārī gaidāma vētra.
Sabiedrība
2015. gada 1. janvāris, 13:23

Sinoptiķi brīdina par tuvojošos vētru un plūdiem Rīgā

Jauns.lv

Atlantijas okeānā izveidojies jauns ciklons "Lina", kas 2.janvārī dosies pāri Skandināvijai un strauji pieņemsies spēkā. Ciklona dienvidu malā vējš pāraugs vētrā, kas skars arī Latviju, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Būtiska dienvidrietumu vēja pastiprināšanās Latvijā sāksies piektdienas, 2.janvāra, rītā. Stiprākais vējš gaidāms piektdienas pievakarē un naktī uz sestdienu. Lielas vēja brāzmas saglabāsies arī 3.janvārī dienas laikā.

Vētra, visticamāk, nebūs tik spēcīga kā "Billija" 13.decembrī. Atbilstoši pašreizējai prognozei piektdienas vakarā rietumu vēja ātrums brāzmās Kurzemes rietumkrastā sasniegs aptuveni 30 metru sekundē, bet valsts lielākajā daļā piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu gaidāmas vēja brāzmas līdz 19-24 metriem sekundē. Vidzemes piekrastē, tostarp Rīgas pilsētas ziemeļos, rietumu vēja ātrums brāzmās naktī uz sestdienu var sasniegt 27 metrus sekundē.

2015.gada pirmā vētra izraisīs lielu ūdens līmeņa celšanos Rīgas līcī, it īpaši Vidzemes piekrastē, tostarp Rīgā. Naktī uz sestdienu ūdens līmenis galvaspilsētā - gan Rīgas līcī, gan Daugavā un ar to savienotajās ūdenstilpēs - pakāpsies aptuveni pusotru metru virs normas, apdraudot tradicionāli applūstošās vietas Buļļu salā, Bolderājā un citviet.

Gaidāms arī lietus, naktī uz sestdienu iespējams slapjš sniegs. Gaisa temperatūra piektdien pakāpsies līdz +3..+7 grādiem. Siltais gaiss un vējš izkausēs atlikušo sniega segu.

Nākamās nedēļas sākumā Latvijā uz dažām dienām atgriezīsies sals, gaisa temperatūra valsts austrumos pazemināsies līdz -12 grādiem.

Sagaidāms, ka janvārī saglabāsies liela Atlantijas ciklonu aktivitāte, tāpēc mēnesis kopumā gaidāms silts un mitrs, iespējama vēl kāda vētra.

2.janvārī Rīgā būs apmācies laiks, palaikam nedaudz līs. Piektdienas vakarā mākoņu kļūs mazāk. Dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās piektdien no rīta pastiprināsies līdz 15 metriem sekundē, vakarā - jau līdz 22 metriem sekundē. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +6 grādiem.

BNS, Foto: Lita Krone/LETA