Novadu ziņas
2015. gada 2. janvāris, 22:48

Liepājas alkoholiķi uzskata zem sava goda nakšņot īpašajā patversmē. VIDEO

Jauns.lv

Liepājas bezpajumtnieki – šņabjdeguņi, noniecinājuši pilsētas pašvaldības rūpes par to, lai viņi saltajā ziemas laikā nenosaltu. Pirms Ziemassvētkiem iereibušiem bezpajumtniekiem tika ierīkota Nakts patversme, kurā ir mazāk ērtību nekā skaidrā prātā esošiem klientiem. Iereibušie tajā nakšņot uzskata zem sava goda.

Kopš Ziemassvētkiem, kad Liepājā tika atvērta zemākā līmeņa Nakts patversme, kurā gultu vietā ir matrači un kurā ir iespēja pārnakšņot iereibušām personām, tajā patvērumu meklējušas vien dažas personas, portālam liepajniekiem.lv pastāstīja Liepājas domes Sociālā dienesta Nakts patversmes vadītāja Sandra Šulca. Bez pajumtes esošie alkohola novārdzinātie liepājnieki zem sava goda uzskata pārnakšņot zemākā līmeņa patversmē, jo, lūk, viņu skaidrā prātā esošajiem likteņbiedriem pienākas daudz vairāk ērtību.

Liepajniekiem.lv pārliecinājās, ka Flotes ielā ierīkotā zemākā līmeņa Nakts patversme ir moderna un labiekārtota. Kaut arī istabiņās, kurām drošības apsvērumu dēļ nav durvju, ir nevis gultas ar gultas veļu, bet gan matrači, ko nepieciešamības gadījumā ērti var nomazgāt un uzkopt, telpas ir gaišas un ērtas. Lai nakšņotājiem, guļot uz matračiem, nebūtu salti, telpās ir siltās grīdas. Tāpat ēkas pirmajā stāvā izbūvētas ērtas un modernas labierīcības – tualetes un dušas telpas.

Zemākā līmeņa Nakts patversmes telpu, kas atrodas ēkas pirmajā stāvā, logi ir aizrestoti, taču tas, kā skaidro Šulca, ir drošības apsvērumu dēļ: „Lai gadījumos, kad reibuma dēļ klientiem rādās baltās pelītes, viņiem nav iespēja izlēkt pa logu”.

Taujāta, cik liela interese no iereibušo klientu puses ir par īpašo Nakts patversmi, tās Šulca teic, ka vidēji naktī tajā pajumti meklē no viena līdz trim, četriem cilvēkiem, kaut gan patversmē vietas paredzētas 20 personām. Viņa atzīst, ka lielākā daļa zemākā līmeņa Nakts patversmes klientu ir neapmierināti un agresīvi noskaņoti: „Sevišķi Ziemassvētkos bija sadzērušies un agresīvi noskaņoti, brutāli izturējās pret darbiniekiem, pat uzbruka. Un atsakās nakšņot patversmes pirmajā stāvā, jo, acīm redzot, uzskata, ka ir zem viņu goda gulēt uz matračiem. Zemākā līmeņa Nakts patversme viņiem ir par prastu. Labāk apgriežas un iet prom. Kaut gadiem esam viņiem skaidrojuši, ka te nevar ierasties reibumā, ka patversmē nevar lietot alkoholu. Acīm redzot, viņiem tomēr ir kur palikt. Ir bijis pat gadījums, kad klients atnesis un uzrādījis čeku par viesnīcā pavadītu nakti.”

Liepājā atklāta patversme iereibušiem bezpajumtniekiem (LTV Ziņas)

Kasjauns.lv, Foto: liepājniekiem.lv

Tēmas