Pēc prezidentūras LNB būs IT Demo centrs, iespēja paēst un pagarināts darba laiks sesijās
Viens no LNB sasāpējušajiem jautājumiem ir autostāvvieta, kas netika uzbūvēta bibliotēkas būvniecības laikā.
Kultūra
2015. gada 2. janvāris, 23:41

Pēc prezidentūras LNB būs IT Demo centrs, iespēja paēst un pagarināts darba laiks sesijās

Jauns.lv

Pēc Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūras beigām Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) sāks darboties IT Demo centrs un ASV Informācijas centrs, lasītājiem tiks piedāvāta iespēja ieturēt pusdienas vai padzert kafiju, kā arī augstskolu sesiju laikā tiks paildzināts LNB darba laiks, pastāstīja LNB Stratēģiskās attīstības nodaļas vadītājs Uldis Zariņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Bibliotekāro pakalpojumu ziņā mūsu prioritāte, protams, ir apmierināti lasītāji, kas saņēmuši sev nepieciešamo informāciju, tāpēc turpināsim rūpīgi strādāt ar bibliotēkas lietotāju mērķa grupām, lai labāk izprastu viņu vajadzības un piedāvātu tām augstvērtīgus krājumus un informācijas pakalpojumus," uzsvēra Zariņš, informējot, nākamgad LNB vēl lielāku uzmanību pievērsīs lasīšanas veicināšanas, rakstpratības un informācijpratības programmām, lai palīdzētu veidoties jaunai lasītāju paaudzei.

Zariņš arī sacīja, ka viens no LNB sasāpējušajiem jautājumiem ir autostāvvieta, kas netika uzbūvēta bibliotēkas būvniecības laikā.

"Viena no sasāpējušākajām problēmām, kuras risināšanai būtu nepieciešams papildu valsts finansējums, būtu autostāvvietas būvniecība, kas diemžēl netika realizēta bibliotēkas būvniecības projekta ietvaros, – par šo jautājumu mēs regulāri saņemam lasītāju un partneru sūdzības, taču paši ar saviem līdzekļiem mēs to nespējam risināt," viņš paskaidroja.  

Viņš arī atzina, ka nākamā gada pirmajā pusē lielākais izaicinājums LNB būs sadarbība vienās telpās ar ES Padomes prezidentūru, kas ietekmēs bibliotēkas darbību. LNB svarīgākais uzdevums būs nodrošināt to, lai ierobežotā bibliotēkas telpu pieejamība pēc iespējas mazāk ietekmētu lasītājus un pasākumu norisi.

Zariņš teica, ka nākamgad nozīmīgākais jaunais projekts, kuru LNB sāks īstenot, būs Latvijas Nacionālās enciklopēdijas izveide, kam sagatavošanās darbi tiek veikti jau šogad. Nākamgad tiks sākts mērķtiecīgi veidot gan enciklopēdijas saturu, gan tās digitālo versiju.

Tāpat nozīmīgs LNB uzdevums būs attīstīties kā kultūras mantojuma digitalizācijas centram un uzņemties līdera lomu šajā jomā.

"Otrs nozīmīgākais bibliotēkas uzdevums būs attīstīties kā kultūras mantojuma digitalizācijas centram un uzņemties līdera lomu šajā jomā – uzsākot piedāvāt citām institūcijām satura deponēšanas pakalpojumus, attīstot jaunas digitālās kolekcijas un pakalpojumus, kā arī koordinējot Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas informācijas sistēmu attīstību un dažādu nozaru un tipa satura digitalizāciju, piesaistot šo uzdevumu izpildei arī Eiropas struktūrfondu līdzekļus," sacīja Zariņš.

Viņš informēja, ka LNB arī plāno sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Kultūras akadēmiju attīstīt kultūras kanona mājaslapu un saturu, kā arī, neskatoties uz ierobežoto bibliotēkas telpu pieejamību, turpinās piedāvāt izstādes, lasījumus un citus pasākumus. Starp tiem kā nozīmīgākie pasākumi minēti Raiņa un Aspazijas 150.jubilejai veltītā starptautiskā zinātniskā konference un Eiropas bibliotekāru gada lielākais notikums – EBLIDA konference.

Jau vēstīts, ka Latvija būs ES Padomes prezidējošā valsts 2015.gada pirmajā pusgadā. Prezidentūras galvenie notikumi risināsies LNB telpās.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA