Visu 2015.gadu veidos fotosveicienu Latgales dzejniekam Antonam Kūkojam
Izcilajam latgaliešu dzejniekam Antonam Kūkojam veltītais piemineklis kļuvis par vienu no Rēzeknes vizītkartēm. Šogad – dzejnieka jubilejas gadā – ikviens aizināts nofotografēties pie pieminekļa, tā viņam sūtot sveicienu 75. dzimšanas dienā.
Kultūra
2015. gada 3. janvāris, 17:13

Visu 2015.gadu veidos fotosveicienu Latgales dzejniekam Antonam Kūkojam

Jauns.lv

Ievērojamais Latgales kultūras darbinieks un latgaliešu dzejnieks Antons Kūkojs (1940 – 2007) šogad svinētu savu 75. dzimšanas dienu. Lai pieminētu izcilo latgalieti ikviens šī gada laikā aicināts nofotografēties pie Antona Kūkoja pieminekļa Rēzeknē un ar savu foto piedalīties dzejnieka jubilejas fotoprezentācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Antonam Kūkojam veltītais piemineklis Rēzeknē kļuvis par rēzekniešu un pilsētas ciemiņu iecienītu apskates objektu. Tādēļ šogad visa gada garumā – līdz pat decembrim ikviens aicināts nofotografēties pie šī pieminekļa un ar fotogrāfijām piedalīties kopīga jubilejas apsveikuma veidošanā.

Lai to izdarītu ir jāveic neliels ceļojums pa Rēzekni, informē Latgales Kultūrvēstures muzejs:

* jāapciemo Rēzekne – pilsēta Latgales sirdī;

* jāatrod Antona Kūkoja piemineklis (Atbrīvošanas alejā 102, laukumā pie Latgales Kultūrvēstures muzeja);

* jānofotografējas pie Antona Kūkoja pieminekļa un

* foto ar komentāru (savu vārdu, pilsētu, valsti un tamlīdzīgi) jānosūta uz e-pastu: kukojs75@gmail.com.

Antonam Kūkojam veltītā fotoprezentācija būs skatāma 2015. gada decembrī Latgales Kultūrvēstures muzejā, kā arī muzeja mājaslapā „Facebook”.

Antona Kūkoja dzīves gaita simboliski saistāma ar gaismas ceļu – dzimis Ziemas saulgriežos, 1940. gada 23. decembrī, mūžībā aizgājis Pavasara saulgriežos, 2007. gada 18. aprīlī. Visu mūžu veltījis Latgalei, ko var raksturot arī ar paša sarakstītās grāmatas nosaukumu – „Mūžs Latgales kultūrā” (2006). Antons Kūkojs joprojām dzīvo laikabiedru atmiņās, vēl šķietami nesen noritējušās sarunās un pasākumos. Tomēr laiks rit, tāpēc vēl jo vairāk nepieciešams novērtēt, saglabāt vai gluži no jauna iepazīties ar kolorītās personības: dzejnieka, dramaturga, stāstnieka, publicista, mākslinieka, režisora, aktiera, pedagoga, kultūras un sabiedriskā darbinieka darbiem un ieguldījumu.

Antonam Kūkojam veltītais piemineklis (autore Svetlana Skačkova - Marčenko) tika atklāts 2012. gadā, 3. pasaules Latgaliešu saieta ietvaros. Starp citu, jaunāko laiku leģenda stāsta, ka „Antona Kūkoja” rokā turētajā grāmatā katrs varot izlasīt sev uzrakstīto sapni, kas piepildoties, bet portfelim jāpieskaras, lai visi plāni izdotos...

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto