Johanness Hāns: "Drīzumā uz Baltiju varētu plūst bēgļu straume"
Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns.
Sabiedrība
2015. gada 4. janvāris, 10:47

Johanness Hāns: "Drīzumā uz Baltiju varētu plūst bēgļu straume"

Jauns.lv

Nevar izslēgt, ka drīzumā Baltijas valstis varētu saskarties ar "bēgļu straumi" no Eiropas Savienības (ES) dienvidu kaimiņvalstīm, sacīja ES Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns (Johannes Hahn).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Situācija ES dienvidu kaimiņvalstīs viņa skatījumā nereti rada daudz lielākus izaicinājumus nekā notikumi austrumos. "Joprojām sarežģīta ir situācija Sīrijā un Lībijā. Tas ir reģions, kur mums jāmeklē daudzi individuāli risinājumi," atzina Hāns. Vienlaikus viņš norādīja, ja ES stiprinās tos partnerus, kas jau šobrīd ir vairāk pavirzījušies uz priekšu, piemēram, Tunisiju un Maroku, tie varētu kļūt par kodolu spēcīgai struktūrai un tādējādi dot pozitīvu ietekmi citām valstīm.

Šāda situācija ļautu tiem cilvēkiem, kas apdzīvo valstis, kurās valda politiskā nestabilitāte, pārliecināties, ka kaimiņos izvērstas aktivitātes sniedz daudz priekšrocību. "Piemēram, Lībijas iedzīvotāji noteiktā brīdī redzēs, ka Tunisijā valda pozitīva situācija un vēlēsies to pašu arī savā valstī," skaidroja komisārs.

Viņš pauda, ka arī Latvijas interesēs prezidentūras ES Padomē laikā būtu strādāt ar šo reģionu. Īpaši ņemot vērā, ka notikumiem ES dienvidu kaimiņvalstīs ir ļoti spēcīga ietekme uz situāciju, kāda var rasties savienības ziemeļvalstīs, jo migrācija no nestabilām valstīm var ietekmēt arī Latviju. "Jau patlaban var redzēt daudzus bēgļus, kas ieradušies Zviedrijā, tādējādi es neizslēdzu to, ka drīzumā Baltijas valstis varētu sagaidīt bēgļu straume no ES dienvidu kaimiņvalstīm," atzina Hāns.

"Pirms vairākiem gadiem, kad mēs runājām ES Kaimiņattiecību politiku, kāds izteicās, ka mēs runājam par "draugu apli". Mūsdienās biežāk tiek citēts Džonijs Kešs, sakot, ka Eiropa ir aplenkta ar "uguns apli" (Ring of Fire). Mēs vēlamies apdzēst dažus no šiem ugunsgrēkiem, jo mēs zinām, ka tur joprojām ir draugi," uzsvēra ES Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs.

Savukārt, kad tiek runāts par partnerattiecībām, tas neesot vienvirziena ceļš. "Mēs ceram, ka mūsu partneriem ir arī kaut kas sakāms par to, kādā veidā viņi var veicināt sadarbību - ne tikai, ka Eiropa tiek uztverta par lielu donoru. Eiropa vēlas radīt stabilas un robustas attiecības ar saviem kaimiņiem, kuras ir balstītas savstarpējās interesēs," skaidroja Hāns. "Mēs neesam imperiālisti," viņš piebilda.

BNS, Foto: EPA/LETA