Naudas grūtībās nonākusī luterbaznīca tirgo ekskluzīvus zemes gabalus
Savulaik 19. gadsimta sākumā celtā lepnā Bārbeles mācītājmuiža Vecumnieku novadā nu pārvērtusies par graustu un vienu no baznīcas nekustamo īpašumu firmas lētākajiem piedāvājumiem – mācītājmuižu var nopirkt par 14 000 eiro.
Sabiedrība
2015. gada 22. janvāris, 06:13

Naudas grūtībās nonākusī luterbaznīca tirgo ekskluzīvus zemes gabalus

Jauns.lv

Jau vairākus gadus finansiālās grūtībās nonākusī Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) no krīzes mēģina izķepuroties pārdodot savus nekustamos īpašumus. Piedāvājums visai daudzveidīgs – sākot no mācītājmuižām un beidzot ar ūdenskritumu Rendā un autostāvvietu Rīgas centrā.

LELB nekustamo īpašumu apsaimniekošanas firma „Pastorāts” savā mājaslapā piedāvā iegādāties desmitiem īpašumu. Un izvēlēties jau ir no kā, jo luteriskā baznīca taču ir viens no lielākajiem zemes un ēku privātīpašniekiem Latvijā, - teju vai katra luterāņu draudze vēl pirms 2. pasaules kara savā īpašumā bija ieguvusi daudz nekustamo īpašumu. Tagad LELB vairs nav iespēju apsaimniekot daudzos īpašumus.

Pārdod vairāk nekā desmit seno godību zaudējušas mācītājmuižas

Visvērtīgāko mācītājmuižu pārdod Mālpils draudze par 213 400 eiro. Tajā ietilpts dzīvojamās mājas, lauksaimniecības zeme un pat grants karjers. Piedāvājumā uzsvērts, ka „teritorijas plānojums atļauj veikt grants karjera izveidi”.

Otrs dārgākais namīpašums ir par 185 000 eiro tirgotā 19. gadsimta beigās historisma stilā beigās celtais divstāvu ķieģeļu nams Ventspilī, Kuldīgas ielā 63. Tam seko par 125 213 eiro pārdodamā Skujenes mācītājmuiža Amatas novadā. Jāteic, ka teju visas mācītājmuižas ir nolaistas un tām nepieciešams kapitālais remonts.

Pavisam tiek pārdotas 12 mācītājmuižas – Zaubē, Limbažos, Mālpiļī, Kalsnavā, Liezērē, Rendā, Lutriņos, Skujenē, Bārbelē, Ērģemē, Nītaurē un Grobiņā. Vislētāk var iegādāties Bārbeles mācītājmuižu, kas praktiski ir par graustu pārvērtusies koka ēka.

Viena otra mācītājmuiža vēl ir saglabājusi arī atblāzmu no savas kādreizējās „svētās godības”. Tā, piemēram, pārdošanas sludinājumos publicētajos attēlos redzams, ka Zaubes mācītājmuižā ir elektriskās ērģeles un sarindoti krēsli, kas varētu liecināt par to, ka tur vēl nesen notikuši dievkalpojumi. Savukārt Skujenes mācītājmuižā ir izvietota bibliotēka un liels saimes galds, pie kura savulaik, pēc visa spriežot, ir pucējušies ticīgie uz savām sapulcēm.

Līdz ar mācītājmuižu var iegūt arī vienu otru atpazīstamu objektu. Piemēram, kopā ar Rendas mācītājmuižu var arī tikt pie daudzu dabas tūristu iemīļotā ūdenskrituma uz Īvandes upes.

Tāpat arī tiek pārdotas vairāki desmitu draudžu māju, kas nav tik lepnas kā mācītājmuižas. Savulaik tajās kūsāja ticības dzīve, bet nu tās pārvērtušās par pamestām telpām. Šādas draudžu mājas tiek pārdotas Rundālē, Rūjienā, Bērzaunē, Zaļeniekos un citās Latvijas vietās.

Ja nav daudz naudas, var izvēlēties ko lētāku. Vislētākais ir nopirkt Madonas novada Bērzaunē nopirkt mācītāja fermas drupas par 2300 eiro vai par 75 eiro mēnesī īrēt autostāvvietu pie Rīgas centrā nama – Elizabetes ielas 37 pagalmā. Jāteic, ka tieši šajā ēkā – Elizabetes ielā 37 - pēc 2. pasaules kara atradās LELB Virsvalde un arhibīskapa dzīvoklis.

Ekskluzīvi zemes gabali Jūrmalā un Garkalnē, lētas palīgsaimniecības pagastos

Visplašākais ir zemes piedāvājums. Tas ir visām gaumēm - sākot no aizlaistas atmatas attālā pagastā un beidzot ar ekskluzīviem apbūves gabaliem prestižos rajonos.

Visvērtīgākais ir 139 000 kvadrātmetru lielais savrupmāju apbūves gabals dabas teritorijā Jūrmalā, Valteros, par 2,17 miljoniem eiro. Ja nav tik daudz naudas, tad uz pusi lētāk - par 1,07 miljoniem var nopirkt 30 292 kvadrātmetrus apbūves zemi Garkalnē, kur sev uzbūvēt lepnu savrupmāju. Arī zemes gabals Carnikavā maksā ap miljonu. Tālāk jau seko ievērojami lētāki piedāvājumi – par vairāk nekā 700 000 eiro varat nopirkt apbūves gabalus Babītē, Siguldā, Ķekavā un Valmierā. Ievērojami lētāka ir lauksaimniecības zeme Vislētāk – par 4300 eiro var dabūt draudzes palīgsaimniecību Rendas pagastā.

Domājams, ka nākotnē luterāņu baznīcas piedāvājums varētu mainīties un papildināties, jo situācija mainās ne tikai baznīcā, bet arī nekustamo īpašumu tirgū. Tā, piemēram, nesen bez saimnieka palika Antuļu draudzes kapela Skrundas novadā, jo vietējās draudzes locekļu skaits tik ļoti saruka, ka viņiem vairs nebija iespēju uzturēt savas telpas. Draudzes locekļi tagad pievienojušies Skrundas luterāņu baznīcai.

Elmārs Barkāns/Foto: zudusilatvija.lv, Anda Straume/poga.lv, ekrānuzņēmums no pastrorats.lv

Tēmas