Astrologu cunfti satrauc cilvēki, kas uzticas nesertificētiem zvaigžņu tulkiem
Arvien biežāk cilvēki izvēlas doties pie astrologiem, kas šo zinātni apguvuši pašmācības ceļā. Astrologu asociācija mudina cilvēkus doties pie sertificētiem meistariem.
Sabiedrība
2015. gada 19. februāris, 14:03

Astrologu cunfti satrauc cilvēki, kas uzticas nesertificētiem zvaigžņu tulkiem

Jauns.lv

Vēloties uzlabot pakalpojumu kvalitāti, Latvijas Astrologu asociācija (LASTRA) gan astrologus, gan arī astrologu klientus mudina pievērst uzmanību tādam jautājumam kā sertifikācija.

Kā šodien nozares aktualitātēm veltītajā preses konferencē pastāstīja LASTRA dibinātājs, bijušais priekšsēdētājs un tagadējais valdes pārstāvis sertificēts astrologs Andris Račs, astroloģija vienmēr ir pieprasīta - neatkarīgi no tā, vai valstī ir krīze vai labklājība -, un asociācija vēlas, lai cilvēki saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus.

Račs pastāstīja, ka viens no LASTRA mērķiem ir kvalifikācijas ieviešana un kontrole. Tālab LASTRA aicina gan jaunos astrologus, gan tos, kas šajā nozarē strādā jau ilgus gadus, nokārtot sertifikātu. "Tas ir abpusēji izdevīgi. Asociācija, protams, nav monopols, taču pašiem astrologiem ir izdevīgi, ja konfliktsituācijās ir kāds, kas viņus aizstāv," norādīja LASTRA pārstāvji.

Račs piebilda, ka ir arī astrologu skolas, kas izsniedz savus sertifikātus, tomēr, tā kā LASTRA komisijā ir pārstāvji no vairākām skolām, asociācijas izsniegtais sertifikāts ir uzticamāks. Račs gan piebilda, ka sertifikācijas eksāmenā tiek pārbaudītas prasmes, bet cilvēka talantu korekti pārbaudīt nav iespējams.

Likums ne liek, ne ļauj kādam kaut ko aizliegt, taču LASTRA atbild par saviem biedriem. LASTRA valdes priekšsēdētāja sertificēta astroloģe Māra Ošuroka norādīja, ka pie LASTRA darbojas arī ētikas komisija, kurā var vērsties ar pretenzijām par asociācijas biedriem. Arī astrologi ir ieinteresēti šīs komisijas darbībā, jo tā palīdz uzlabot viņu darba kvalitāti.

Asociācijai nereti nākas saņemt arī sūdzības par nesertificētu astrologu darbu. "Taču šādās situācijās klienti ir paši vainīgi, jo viņi meklē lētākos variantus, iet uz konsultācijām par pieciem eiro, un tad sūdzas asociācijai. Bet mēs atbildam tikai par saviem biedriem," sacīja Ošuroka.

Tāpat asociācijas pārstāvji iesaka sarunas ar astrologiem ierakstīt diktofonā, jo dažkārt problēmas raisa cilvēka uztvere un interpretācija.

Ošuroka arī norādīja uz pēdējos gados pieaugošo tendenci astroloģiju apgūt pašmācības ceļā.

"Pašmācībā varbūt var apgūt angļu valodu, bet ne astroloģiju. Astroloģija ir ezotēriska un karmiska, un karmiskos grēkus uzņemties nevienam neiesaku," sacīja Ošuroka.

Pēc viņas domām, astroloģiju ir vērts mācīties klātienē - skolā vai pie garīgā skolotāja, bet ne pašmācības ceļā. "Tiesa gan, domubiedru grupu diskusijās sociālajos tīklos var novērot, ka interese par iespēju pašam apgūt astroloģiju palielinās. Turklāt ir novērojams, ka šīs diskusijas ir diletantiskā līmenī," sacīja Ošuroka, norādot, ka astroloģija tomēr ir nopietna nodarbošanās.

"Protams, ir patīkami, ka pieaug to cilvēku skaits, kas vēlas apgūt astroloģiju, bet ne vienmēr pašam interesentam ir pietiekama izpratne par to, kura literatūra ir vērtīga, kura - ne," viņa uzsvēra. Latvijā astroloģiju kvalitatīvi var apgūt apmēram desmit skolās, kā arī pie skolotājiem, pastāstīja LASTRA valdes priekšsēdētāja.

Tāpat Ošuroka norādīja, ka astrologu konsultācijas ir jāsaņem klātienē, nevis, piemēram, internetā. "Bez saskarsmes ar klientu normāla vizīte nav iespējama," viņa piebilda.

Kā pastāstīja asociācijas pārstāvji, LASTRA pastāv jau 15 gadus un tā apvieno gandrīz 100 biedrus. LASTRA ir tikai organizatoriska funkcija, un uz garīgā centra statusu LASTRA nepretendē, norādīja Račs.

LETA, Foto: shutterstock