Māris Rēvalds par obligāto veselības apdrošināšanu: "Iedzīvotāju makus tas skars jebkurā gadījumā"
Obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai jāatrod iedzīvotājiem mazāk sāpīgais risinājums, uzskata Rēvalds.
Viedokļi
2016. gada 6. jūlijs, 20:06

Māris Rēvalds par obligāto veselības apdrošināšanu: "Iedzīvotāju makus tas skars jebkurā gadījumā"

Jauns.lv

Obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai jāatrod tāds veids, kas būtu pēc iespējas mazāk sāpīgs iedzīvotājiem, norāda Veselības aprūpes darba devēju asociācijas (VADDA) valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš arī atzīmē, ka jebkurā no iespējamiem ieviešanas variantiem iedzīvotājiem būs jāmaksā.

"Šobrīd svarīgs ir jautājums par iespējamo finansēšanu. Taču situācija ir tāda, ka jāsaka - "kod, kurā pirkstā gribi, sāp visi". Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kāds variants tiks atbalstīts, iedzīvotāju makus tas skars jebkurā gadījumā. Tāpēc būtiski ir atrast veidu, kas būtu mazāk sāpīgs iedzīvotājiem," skaidro Rēvalds, piebilstot, ka, viņaprāt, mazākais ļaunums iedzīvotājiem varētu būt budžeta pārdale.

VADDA valdes priekšsēdētājs uzskata, ka obligātās veselības apdrošināšanas izstrādē ir ļoti būtiski normatīvos iestrādāt principu, ka nauda seko pacientam. Tāpat ir jāsakārto pakalpojumu grozs un jāveido normatīvs, kurā būtu atrunāti pakalpojumu kvalitātes kritēriji, kā arī cena un tarifi.

Kā ziņots, ja obligāto veselības apdrošināšanu Latvijā ieviesīs uz pacientu rēķina, ieviešot papildu iemaksas, katram iedzīvotājam mēnesī varētu būt jāmaksā 25 līdz 70 eiro, intervijā Latvijas Radio pastāstīja veselības ministre Čakša.

Čakša uzskata, ka šāds maksājums būtu ļoti ievērojams un izmainītu vienlīdzības principa ievērošanu veselības pakalpojumu pieejamībā, tāpēc viņa to neatbalsta un viņai simpātiskāka šķiet iemaksu pārbīdīšana uz kādu citu nodokli.

Ministre atzīmēja, ka noteikti atbalsta darba turpināšanu pie obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanas, ir izstrādāti trīs reformas modeļi, par atbalstu kuriem šīs vasaras laikā ir jātiek skaidrībā.

Čakša uzskata, ka primāri veselības apdrošināšanas sistēma ir jānodrošina valstij, nevis privātajiem apdrošinātājiem, jo tas būtu godīgākais veids, pretējā gadījumā daļa cilvēku joprojām var palikt ārpus šīs apdrošināšanas sistēmas un nesaņemt pakalpojumus.

Ministrei veselības aprūpē esot būtiski nodrošināt trīs principu ievērošanu: vienlīdzība - lai pakalpojumi ir pieejami visiem pacientiem vienlīdzīgi, pieejamība - lai pakalpojumi ir pieejami relatīvi tuvu dzīvesvietai, kā arī efektīvu un kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšana.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA