Vietējie šokā: 30 metrus no bērnistabas Muceniekos būvēs bēgļu centru
Mucenieku iedzīvotāji pauduši arī bažas, ka ciemā krasi pieaugs patvēruma meklētāju skaits, kas būs neproporcionāls vietējo skaitam.
Sabiedrība
2016. gada 4. februāris, 12:10

Vietējie šokā: 30 metrus no bērnistabas Muceniekos būvēs bēgļu centru

Jauns.lv

Vairāki Mucenieku iedzīvotāji protestējuši pret iecerēto būvi ciematā nelegālo imigrantu izmitināšanai, kas nepieciešama Valsts Robežsardzes vajadzībām; atbildīgās iestādes sola drošību un sakoptu teritoriju.

Mucenieku iedzīvotāja Marina Heniņa uzsver, ka "cietums" atrastos atrodas vien 30 metrus no dzīvojamās mājas. Pret nelegālo imigrantu izmitināšanu Muceniekos parakstījušies vairāki simti.

Muceniekos atrodas Latvijā vienīgais patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs. Nesen valdība piešķīra četrus miljonus eiro centra remontam un katlu mājas remontam, četrstāvu jaunbūves pārbūvei un pabeigšanai, kurā atradīsies arī multifunkcionālais centrs vietējiem iedzīvotājiem, kā arī divu pamestu ēku pārbūvei, kas nepieciešama Robežsardzes vajadzībām nelegālo robežšķērsotāju izmitināšanai.

Nodrošinājuma valsts aģentūras pārstāve Ieva Rekšņa stāstīja, ka projektēšana ir plānota līdz šā gada vidum, būvniecību plānots uzsākt vasaras otrajā pusē, bet būvdarbi varētu noslēgties 2017.gada vidū. Robežsardzei paredzētas divas ēkas ar trīs metru augstu žogu. Būvdarbus veiks kompānijas "Arčers" un "Skonto būve".

"Mēs varam nomierināt vietējos iedzīvotājus, ka garantēsim drošību. Šiem cilvēkiem nebūs tiesību pamest teritoriju. Tā būs arī sakopta teritorija," pauda Rekšņa. Šobrīd nelegālie robežšķērsotāji uzturas centrā Daugavpilī, taču tas ir pārpildīts. Centrā ievieto cilvēkus, kas nav pieprasījuši patvērumu Latvijā, un gaida izraidīšanu.

Jau ziņots, ka vietējie Mucenieku iedzīvotāji pauduši arī bažas, ka ciemā krasi pieaugs patvēruma meklētāju skaits, kas būs neproporcionāls vietējo skaitam. Patvēruma meklētāju centrā, kur šobrīd cilvēki uzturas līdz bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanai, šobrīd var uzturēties līdz 200 cilvēkiem, četrstāvu ēkā jeb "Bundulīšos" plānotas 250 vietas, bet Robežsardzes ēkās esošo skaitu lēš ap 80.

Jau ziņots, ka Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā Latvijā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētājus. Pirmā ģimene pārvietošanas programmas ietvaros gaidāma tuvākajās dienās.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA