130 eiro liels nekustamā īpašuma nodoklis dzen izmisumā Robertu: "Mana pensija ir 250 eiro!"
Dobelniekam Robertam Delveram nekustamā īpašuma nodoklis par māju Apbūviešu ielā no 18,62 latiem (26,49 eiro) 2006. gadā pieaudzis līdz 130,06 eiro šogad. Pensionāram tā ir liela summa. Un māja nav nekāda greznā pils – tā katru gadu pavasara palu laikā applūst.
Sabiedrība
2016. gada 27. jūnijs, 07:06

130 eiro liels nekustamā īpašuma nodoklis dzen izmisumā Robertu: "Mana pensija ir 250 eiro!"

Jauns.lv

Pat par dažiem desmitiem eiro paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) cilvēku var iedzīt izmisumā un tiesu izpildītāju nagos. Pensionāram, dobelniekam Robertam Delverim 130 eiro lielais NĪN ir pārāk liela summa. Viņš ir pensionārs, bet viņa sievai uzteikts darba, jo viņa esot par vecu.

Pensionāram ar 250 eiro lielu pensiju jāuztur nestrādājošs laulātais, jāmaksā par zālēm un komunāliem pakalpojumiem, jārūpējas par mājas uzturēšanu kārtībā un, protams, arī jāpaēd un jāapģērbjas. Delvera kungs žurnālam „Likums un Taisnība” pastāstīja:

„Pirms piecdesmit gadiem, krievu laikā, prasīju komunālo dzīvokli. Man atbildēja, ka rindā jāstāv vismaz 15 gadi. Nu, ko! Pa to laiku uzbūvēju māju. Zeme piederēja valstij. Maksāju nodokļus. To visu varēja samaksāt pēc tā laika algām un cenām. Tad parādījās brīvā Latvija. Varēja atpirkt zemi, kura maksāja 224 lati (318 eiro). No 2002. gada zemes vērtība ar katru gadu cēlās un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodoklis.

Pienāca pensijas vecums. Domāju, ka varēšu cienīgi pavadīt vecumdienas. Bet nu viss ir otrādāk.

Man ir 250 eiro liela pensija. Iztikas minimums. Knapi varu samaksāt par elektrību, zālēm un citiem pakalpojumiem. Sievu pirms gada padzina no darba, jo esot par vecu – 58 gadi. Tagad mani apzog no visām pusēm!

Nekustamā īpašuma nodoklis pieaug ar katru gadu. Zinu, ka atbildēs – tirgus cena. Bet es neko nepārdodu. Īpašumu kārtībā prasa uzturēt valsts, un tas arī maksā naudu.

Man jāuztur nestrādājošs laulātais. Uzskatu, ka šajā sakarā man jābūt kādām atlaidēm. Un šī nav tikai mana vien problēma, tas skar simtiem tūkstošu Latvijas pensionāru”.

Dobelniekam arī iekrājies parāds par pērn nenomaksāto NĪN. Viņš jautā, vai nevar pretendēt uz kādām atlaidēm? Dobeles novada pašvaldības nodokļu ekonomists Kaspars Ļaksa „Likumam un Taisnībai” skaidroja:

„Saskaņā ar likumu par nekustamā īpašuma nodokli Robertam Delverim par 2016. gadu aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis 130,06 eiro. Personai ir nenomaksāts nodoklis un aprēķināta nokavējuma nauda par iepriekšējiem gadiem (pašlaik rēķina kopsumma ir 215, 47 eiro)”.

Saskaņā ar likumu pašvaldība piešķir nodokļa atvieglojumu trūcīgām vai maznodrošinātām personām — trūcīgām personām 90 procentu apmērā , maznodrošinātām personām — 50 procentu apmērā. 50 procentu atvieglojumu piešķir arī īpašumā deklarētām ģimenēm ar vismaz trīs bērniem, politiski represētajiem un personām, kurām infrastruktūras izbūves vai rekonstrukcijas dēļ ir apgrūtināta saimnieciskā darbība. Citām Dobeles novada iedzīvotāju  kategorijām  pašlaik nav paredzēti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, sacīja Laksa.

 Elmārs Barkāns/Foto: no personīgā arhīva