Atbalsta uzturlīdzekļu maksāšanu līdz 21 gada vecumam, ja bērns ir skolēns
Paredzēts, ka šīs likuma normas stātos spēkā 2017.gada septembrī.
Sabiedrība
2016. gada 16. jūnijs, 20:08

Atbalsta uzturlīdzekļu maksāšanu līdz 21 gada vecumam, ja bērns ir skolēns

Jauns.lv

Saeima šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu, kas līdz 21 gada vecumam palielinās uzturlīdzekļu saņēmēju slieksni ar nosacījumu, ka jaunieši turpina iegūt izglītību.

Apjomīgos grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā izskatīšanai Saeimā iesniegusi Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda direktors Edgars Līcītis iepriekš Cilvēktiesību komisijas sēdē papildināja, ka saskaņā ar piedāvāto likumu uzturlīdzekļi līdz 21 gada vecumam tiktu izmaksāti tādā gadījumā, ja jaunieši pēc pilngadības sasniegšanas turpinās iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību.

Likumprojekta izstrādātāji uzsver, ka tādā veidā tiktu atbalstīti tie bērni, kuri mācās, veicinot arī vispārējās izglītības iegūšanu.

Paredzēts, ka šīs likuma normas stātos spēkā 2017.gada septembrī.

Tāpat paredzēts atvieglot uzturlīdzekļu saņemšanas kārtību, kas notiks bez tiesas nolēmuma. Pašreizējā kārtība ir ļoti ilga - vismaz līdz deviņiem mēnešiem, savukārt jaunā kārtība ilgtu apmēram divus līdz trīs mēnešus.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) iepriekš komisijas sēdē uzsvēra, ka darbs ir pabeigts un tas ir balstīts uz "mūsu 11 mēnešu pieredzi", kopš tiek publiskoti alimentu nemaksātāju vārdi.

Patlaban bērnu vecāki saņem uzturlīdzekļus līdz 18 gadu vecumam, bet, pēc ministra domām, tas ir netaisnīgi, tāpēc ministrija piedāvā paaugstināt šo slieksni līdz 21 gada vecumam, sasaistot uzturlīdzekļu izmaksu ar izglītības iegūšanas slieksni.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone sacīja, ka šāds likumprojekts ir Latvijas iedzīvotāju interesēs. Tiesnese uzsvēra, ka līdz ar jauno regulējumu tiktu atvieglota tiesu noslogotība.

Vilsone pastāstīja, ka pērn rajona (pilsētu) tiesās saņemto uzturlīdzekļu piedziņas lietu skaits bija 4841 lieta.

Labklājības ministrijas pārstāve norādīja, ka kopumā atbalsta šos grozījumus, bet pauda, ka bažas rada uzturlīdzekļu sasaiste ar izglītību. Tiesībsarga biroja pārstāve komisijas sēdē sacīja, ka arī atbalsta grozījumu veikšanu, un jo sevišķi slavēja saņēmēju vecuma sliekšņa palielināšanu. Arī viņa izteicās, ka regulējumā būtu iestrādājami aspekti par izņēmuma gadījumiem.

LETA / Foto: Shutterstock