Skandalozā māksliniece Mētra par savu diplomdarbu: "Gan es, gan kaķīši esam sterilizēti"
Bakalaura studijas Mākslas akadēmijā šogad beidz arī māksliniece Mētra Saberova, kas savu pirmo slavas vilni piedzīvoja, pētniecības nolūkā veikdama sterilizācijas operāciju.
Kultūra
2015. gada 7. jūnijs, 19:25

Skandalozā māksliniece Mētra par savu diplomdarbu: "Gan es, gan kaķīši esam sterilizēti"

Jauns.lv

No sestdienas, 6. jūnija, Tabakas fabrikā skatāma jauno mākslinieku izstāde "Apzīmētājs", kurā skatāmi Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas un Glezniecības katedru absolventu noslēguma darbi - gan fotogrāfijas, gan videoprojekcijas, tāpat arī datoranimācijas, grafika un glezniecība. Izstādē skatāms arī skandalozās mākslinieces Mētras Saberovas veikums.

Tabakas fabrikas divos stāvos izvietotie darbi vēstī par cilvēka identitāti, primāro vajadzību apmierināšanu, atmiņām un to ietekmi uz zemapziņu. Piemēram, Bībelē minētā čūska kārdinātāja te interpretēta kā desiņa. Piemēram, LMA students Rolands Briedis, lai izveidotu savu darbu „Genesis”, vairākus mēnešus no vietas filmējis brokoļu, sinepju un krešu sēklas, apgūdams pat dārzkopības pamatus. Bakalaura studijas Mākslas akadēmijā šogad beidz arī māksliniece Mētra Saberova, kas savu pirmo slavas vilni piedzīvoja, pētniecības nolūkā veikdama sterilizācijas operāciju. „Šis ir tikai viens no darbiem, tie ir kaķīšu sēklinieki,” par savu darbu stāsta studente. Kaķīši ir pirmais, kas viņai ienākot prātā, runājot par sterilizāciju, jo „gan es, gan kaķīši – mēs abi esam sterilizēti.” Mētra savu darbu uzskata par labu veidu, kā runāt par šo problēmu, jo par sarežģītām tēmām ieteicams runāt jautrā, rotaļīgā veidā. Pēc studiju beigšanas Mētra dosies studēt maģistrantūrā uz Londonu.

Mākslas akadēmija izcīnījusi tiesības sadarboties ar vismaz 100 skolām visā pasaulē, kur mūsu jaunie mākslinieki dodas papildināt zināšanas, stāsta augstskolas rektors Aleksejs Naumovs. Ik gadu akadēmiju beidz vismaz 10 studenti ar mākslas izglītību, un apgūtās zināšanas ir iespējams izmantot tik daudzveidīgi gan Latvijā, gan ārzemēs, ka bezdarba nav, saka Naumovs.

Kasjauns.lv / Video: LTV