Romantiskā kāzu atrakcija ar baložu palaišanu debesīs patiesībā nozīmē putnu nāvi
Šādu novārgušu putnēnu „Ulubeles” darbinieki atrada mežā blakus saplosītam sugas brālim. Abus baložus šāds liktenis skāris kāzinieku mirkļa izpriecu dēļ.
Sabiedrība
2015. gada 2. novembris, 06:19

Romantiskā kāzu atrakcija ar baložu palaišanu debesīs patiesībā nozīmē putnu nāvi

Jauns.lv

Arī Latvijā kāzās nereti tiek piekopta it kā nevainīga tradīcija – jaunlaulātais pāris no nebrīves gaisā palaiž baltus baložus. Skats ir šķietami romantisks, taču dzīvnieku aizstāvji brīdina: tiem, kas uzskata, ka baložu palaišana gaisā simbolizē brīvību, būtu jāzina, ka patiesībā šādā veidā viņi trauslos putnus dzen drošā nāvē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par kādu gaužām bēdīgu atgadījumu stāsta dzīvnieku pansijas „Ulubele” vadītāja Ilze Džonsone: „Nesen, vedot suņus pastaigā pa mežu, atradām divus šādus kāzinieku izlaistus balodīšus. Viens no tiem bija saplosīts, otrs sēdēja blakus pamatīgi nobijies.” Viņa ir neizpratnē par to, kādēļ cilvēki izvēlas piekopt tādas gadsimtiem novecojušas tradīcijas un sliecas vainot sabiedrībā valdošo neziņu. „Ir jāsaprot, ka dekoratīvie baltie baloži nav spējīgi izdzīvot savvaļā – tie kļūst par upuriem kaķiem, vanagiem un citiem plēsīgiem dzīvniekiem,” apgalvo „Ulubeles” priekšniece. Džonsone arīdzan skaidro ka baložu audzētāju pasaciņas par to, ka putni pēc palaišanas debesīs paši spēj atrast ceļu mājās, ir muļķības.

Kāziniekus likums neierobežo

Līdzīgās domās par kāzinieku izpriecām ir arī biedrība „Dzīvnieku brīvība”. Biedrības līderis Aivars Andersons iesaka saderinātajiem padomāt, vai tiešām cietsirdība pret dzīvniekiem ir kas tāds, kas padarīs kāzas priecīgākas: „Šī it kā brīvību apliecinošā darbība iegūst pavisam citu simbolisko nozīmi, ja ņemam vērā, ka baložiem nav izdzīvošanas prasmju un tie nereti mirst no plēsēju uzbrukumiem, satiksmes negadījumos vai bada nāvē”.

Izvēle tomēr paliek pašu kāzinieku rokās. Biedrības „Dzīvnieku policija” pārstāve, juriste Inese Bāra, skaidro, ka likumdošana neaizliedz kāzās šādi izmantot baložus: „Dzīvnieku aizsardzības likumā savulaik tika veikti grozījumi, lai ierobežotu dzīvu dzīvnieku izmantošanu izklaidēm. Likumā noteikts, ka bez saskaņošanas ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) aizliegts dzīvnieku izmantot publiskos pasākumos, bet kāzas par tādām netiek uzskatītas, – privātās izklaidēs dzīvnieki netiek pasargāti no cilvēka izpriecām un mirkļa iegribām.”

Baložus esot laidis arī prezidents Vējonis

Kategoriskus iebildumus dzīvnieku aizstāvjiem un „Ulubelei” izsaka pieredzējušais baložu audzētājs no Kurzemes Raimonds Lūkass. Viņaprāt, domāt par šīs plaši iecienītās tradīcijas izbeigšanu esot neprāts. „Nu, kā kaut ko tādu var aizliegt? Visā pasaulē šādi atzīmē svinīgus notikumus, protams, arī kāzas,” nikni izsakās audzētājs. Viņš atminas, ka pat tagadējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis savulaik - vēl esot Vides ministra amatā - laida gaisā baložus Liepājā, atklājot Karostas jauno sūkņu staciju.

Trenē no trīs mēnešu vecuma

„Balodis ir trausls putns, taču, ja kāzām vai kādam citam pasākumam tiek iepirkti baloži, kas trenēti pie īstiem speciālistiem un pareizi izlaisti brīvībā, nekāds kaitējums putnam netiek nodarīts – viņš atradīs mājas. Balodi šādiem mērķiem sāk trenēt jau no 3 mēnešu vecuma. Mani putni, piemēram, ir spējīgi atrast mājas no 200 kilometru attāluma,” dižojas audzētājs. Tiesa gan, pastāvot dabiskais atkritums, proti, putni, kuri, neskatoties uz iemācīto, nomaldās un savvaļā iet bojā.

Divu baložu cena - 50 eiro

Par savu biznesu Raimonds atklāj, ka viena baložu pāra cena ir aptuveni 50 eiro. Šāda darījuma pamatā ir vienošanās, ka baloži tiek paņemti, aizvesti un izlaisti vietā, ko izvēlas kāzinieki, bet tad atgriežas pie sava saimnieka Kurzemē, Raimonda, kurš tad patur gan pieradinātos putnus, gan arī naudu. Diemžēl Raimonds sūkstas, ka reizēm kāzu rīkotāji baložus aizved pāri visai Latvijai un tad nu gan putniem atrast ceļu mājās ir teju neiespējami.


Kasjauns.lv/Foto: Facebook.com, Raimonda Lūkasa personiskais arhīvs