Lasītājs Kārlis: "Ušakovam redzamie un neredzamie lidmašīnu traģēdiju upuri"
Kāpēc par vienu traģēdiju Ušakovs tvīto un aicina nolikt ziedus, bet citu ignorē? Līdzjūtība tiek raustīta aiz tautisko piederību aukliņām? - vaicā lasītājs Kārlis.
Viedokļi
2015. gada 3. novembris, 09:39

Lasītājs Kārlis: "Ušakovam redzamie un neredzamie lidmašīnu traģēdiju upuri"

Jauns.lv

Kasjauns.lv lasītājs Kārlis Kļava veicis vērienīgu izpēti populārākajos sociālajos tīklos, lai izsekotu Rīgas mēra reakcijām vairāku traģēdiju sakarā. Kārlis konstatējis, ka Nila Ušakova līdzjūtība katrā atsevišķā nelaimē tiekot raustīta aiz nacionālās piederības aukliņas. Publiskojam pilnu lasītāja viedokli.

Daudziem zināms, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs ir visai aktīvs sociālo tīklu lietotājs. Rodas jautājums par dažām Ušakova aktivitātēm tviterī. Viņš bija gana aktīvs saistībā ar sestdien Ēģiptē avarējušo Krievijas pasažieru lidmašīnu, bet izlikās nepamanām virs Ukrainas notriekto "Malaysia Airlines" lidmašīnu.

Nebūtu ētiski kaut ko pārmest, jo notikusi traģēdija, tomēr pārsteidza mēra tvīts, kurš publiskots krievu valodā un tajā izskanēja aicinājums rīdziniekiem doties pie Krievijas vēstniecības, lai noliktu ziedus un pieminētu traģēdijā bojāgājušos cilvēkus. Par kuriem rīdziniekiem šajā gadījumā ir runa? Kā zināms, Latvijā valsts valoda ir viena - latviešu.

­

­

Nav noslēpums, ka avarējušajā lidmašīnā lielākā daļa upuru bija Krievijas valstspiederīgie. 224 bojāgājušo skaitā bija arī trīs ukraiņi un viens Baltkrievijas pilsonis.

2014. gada 17. jūlijā - dienā, kad Ukrainas austrumos Doņeckas apgabalā virs separātistu kontrolētās gaisa telpas notrieca "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnu, un bojā gāja 298 cilvēki, Nils Ušakovs pirms traģēdijas sociālajos tīklos bija visai aktīvs un ziņoja par Rīgas iekšpagalmu remontdarbiem un citiem domes plāniem. Vēlāk klusējot un pilnīgi ignorējot Austrumukrainā notikušo traģēdiju, kas pāršalca visu pasauli.

Dienu vēlāk arī nekādas ziņas par notikušo traģēdiju.

Vairums lidmašīnas pasažieru bija Nīderlandes pilsoņi - pavisam 192, no kuriem viens bija Nīderlandes un ASV dubultpilsonis. Starp lidmašīnas pasažieriem bija arī 28 Austrālijas pilsoņi un vēl deviņi šīs valsts pastāvīgie iedzīvotāji.

Vienā no melnākajām dienām atjaunotās Latvijas vēsturē, proti, -Zolitūdes traģēdijas dienā 2013. gada 21. novembrī, arī neatradās neviens Rīgas mēra tvīts, kurā būtu izteikta līdzjūtība bojāgājušajiem vai aicinājums nolikt ziedus. Todien, iebrūkot lielveikalam "Maxima" Zolitūdē, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

Apskatot šos trīs notikumus un mēra aktivitātes soctīklos, rodas pārdomas: kāpēc par vienu traģēdiju tiek tvītos un izskan aicinājums nolikt ziedus, tomēr cita tiek ignorēta? Par vieniem ir pieņemami izteikties, bet citi tiek aizmirsti. Līdzjūtība tiek raustīta aiz tautisko piederību aukliņām? Vai iemesls ir krieviski runājošie vēlētāji Latvijā?

Iespējams, jo šī gada 9. maijā pie Uzvaras pieminekļa Rīgas mērs uzrunu klātesošajiem arī teica tikai krievu valodā, toties žurnālistiem bija izteicies, ka "9. maijs ir tautas svētki". Ko 9. maijs nozīmē latviešiem? Pēc 1945. gada 9. maija desmitiem tūkstošu latvieši tika arestēti, deportēti un nogalināti.  Par kuru tautu pārstāvot Rīgu un dzīvojot Latvijā, kur valsts valoda ir latviešu valoda, runā Ušakovs? Vai sirdī, ne tikai uz papīra, viņš arī ir Latvijas pilsonis?

Kārlis Kļava/ Foto: Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA, AFP/LETA, EPA/LETA