Policisti soda šoferīti, kurš izpalīdz nelaimē nokļuvušai dāmai
Rīgas pašvaldības policijas 608. ekipāža piektdienas vakarā, nevis palīdzēja dāmai, kuras auto pārsprāga riepa, bet gan sodīja vīrieti, kurš sievietei palīdzēja nelaimē.
112
2015. gada 3. novembris, 16:35

Policisti soda šoferīti, kurš izpalīdz nelaimē nokļuvušai dāmai

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības policisti uzlikuši 30 eiro lielu naudas sodu kādam kungam, kurš palīdzēja kādai dāmai nomainīt pārsprāgušo riepu. Policisti nevis devās palīgā sievietei, bet gan par savu pienākumu uzskatīja sodīt vīrieti, kurš steidzās palīdzēt dāmai, jo viņš, lūk, auto bija novietojis nepareizi.

Sociālajā tīklā “Facebook” sašutumu izraisījis Ulda Zīles stāsts par to, kā ar viņa mammas auto notikusi nelaime, bet Rīgas pašvaldības policija nevis devusies palīdzēt, bet gan uzreiz sākusi sastādīt protokolu cilvēkam, kurš devies izpalīdzēt. Nu arī pati pašvaldības policija atzīst, ka notikums nav bijis adekvāts.

„Skumji, ka Rīgā strādā policisti, kas nespēj novērtēt situāciju”

Zīle kaunina pašvaldības policiju, rakstot: „Piektdienas, 30. oktobra, vakarā mammas auto pārplīsa riepa un viņa bija apstājusies pie dzīvojamās mājas pazemes garāžas iebrauktuves, traucējot iedzīvotājiem iebraukt stāvvietā. Viens labs cilvēks bija gatavs palīdzēt nomainīt riteni, taču tuvumā nebija vieta, kur nolikt savu auto, tāpēc noparkojās uz ietves blakām. Kamēr izpalīdzīgais kungs mainīja riepu, piebrauca Rīgas Pašvaldības policisti (608. ekipāža, inspektors M. Grīnvalds un vēl viens, kas slēpa savu uzvārdu) un sāka fotografēt izpalīdzīgā cilvēka auto. Mamma piegāja pie policistiem un izstāstīja situāciju, bet viņi atbildēja, ka ir bijis izsaukums, ka kunga auto, traucējot gājējiem, un būs 30 eiro sods. Vīrietis tūdaļ pārtrauca darbu un pārdzina savu auto, taču likuma sargi bija nepielūdzami.

Pa to laiku arī es biju atskrējis no darba, lai palīdzētu mammai. Izstāstīju, ka cilvēks nav ļaunprātīgi nolicis auto uz ietves, bet palīdz bezpalīdzīgai sievietei nomainīt riteni, lai atbrīvotu iebrauktuvi mājas stāvlaukumā, uz ko jau gaidīja divas mašīnas, bet policisti atbildēja: „Nu re cilvēciskais faktors......!!!", un lika pārtraukt darbu, lai sastādītu protokolu.

Es domāju, ka esam cilvēki, jo varam viens otram palīdzēt. Bet kā izrādās policisti tādi nav, es pat teiktu tieši otrādi. Viņiem pat prātā neienāca pieiet paskatīties, kas notiek pie mammas auto, ko tas vīrietis tumsā tur darās.

Kad jautāju, vai policistu darbs ir palīdzēt cilvēkiem vai sodīt, man neko neatbildēja. Vaicāju, vai pēc protokola uzrakstīšanas likumsargi palīdzēs mammai ar riepu, atbildēja, ka nē.

Vēlreiz parādīju, izstāstīju, ka tieši mammas auto ir tā mašīna, kas traucē cilvēkiem nokļūt mājā, un arī neļauj izkļūt no tās, jo auto uz ietves nomaļā vietā var arī apiet. Teorētiski kungs pat palīdz sabiedrībai, jo ja nu no mājas būtu steidzami kādam jāizkļūst, piemēram, grūtniecei.

Skumji, ka Rīgā strādā tādi pašvaldības policisti, kas nespēj novērtēt situāciju un būt objektīvi. Toties ir milzīgs prieks, ka atrodas tādi kungi, kas, pamanot, ka sieviete nonākusi ķibelē, apstājas un palīdz, nedomājot par savu labklājību”.

Pašvaldības policija: „Netaisni visus mest pār vienu kārti”

Uz Kasjauns.lv jautājumu, vai pašvaldības policija ir izanalizējusi konkrēto gadījumu un kā to vērtē, vai bija pamatots iemesls šajā situācijā uzlikt administratīvo sodu izpalīdzīgajam kungam, pašvaldības policijas preses pārstāve Inese Krieviņa atbildēja:

„Konkrētajā gadījumā policijā bija saņemts izsaukums par uz ietves novietotu automašīnu. Policijas darbinieki, ierodoties notikuma vietā, konstatēja uz gājēju ietves novietoto transportlīdzekli, kura dzinējs bija izslēgts, kurā autovadītāja nebija un konkrētajā brīdī nebija nevienas personas, kura varētu sniegt kādus paskaidrojumus. Transportlīdzekļa novietošanas uz ietves patiesie iemesli policijas darbiniekiem pirmajā brīdī nebija un nevarēja būt zināmi, līdz ar to policijas darbinieku rīcība - konstatējot pārkāpumu, uzsākt administratīvā pārkāpuma lietvedību, bija tiesiska un likumīga.

Personas, kuras situāciju paskaidroja, ieradās vēlāk. Skaidrojam to, lai būtu izpratne par policijas darbinieku rīcības likumīgo pusi. Otra puse ir policijas darbinieku rīcība brīdī, kad konkrētā gadījuma apstākļi tapa skaidri. Esam veikuši pārrunas ar darbiniekiem par komunikāciju ar personām, šādu un līdzīgu situāciju risināšanu un lēmumu pieņemšanu turpmāk, raugoties ne tikai no likuma „burta”, bet, ņemot vērā arī citus apstākļus, kas bijuši izdarītā pārkāpuma vietā un laikā.

Atgādinām arī, ka jebkuras personas tiesības ir amatpersonas pieņemto lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā pārsūdzēt, izklāstot personai vien zināmos papildus apstākļus pārkāpuma izdarīšanas vietā un laikā.

Vēlamies arī atzīmēt, ka mūsu iestādē strādā viens tūkstotis darbinieku, netaisni būtu „mest pār kārti” visus policijas darbiniekus un noliegt policistu teicami padarītus darbus, sniedzot palīdzību, izvelkot grāvī iebraukušu automašīnu, mainot bojātas riepas, steidzamības kārtā nogādājot slimnīcā cilvēku, glābt no ugunsgrēka un tā tālāk.

Esam pārliecināti, ka negācijas nemazinās pārējo policijas darbinieku vēlmi pildīt savus pienākumus ne tikai atbilstoši likumā noteiktajam, bet, izdarot vēl vairāk kā nepieciešams”.

Elmārs Barkāns/Foto: Uldis Zīle/Facebook