Jaunumi audžutēva izvarotās meitenītes lietā - sodīts sociālais dienests
Augusta beigās Latviju pāršalca vēsts par audžutēva seksuāli izmantotu 10 mēnešus vecu meitenīti, kurai bija nepieciešamas vairākas operācijas un šuves. Labklājības ministrija sodījusi Kokneses sociālā dienesta vadību.
112
2015. gada 3. novembris, 17:20

Jaunumi audžutēva izvarotās meitenītes lietā - sodīts sociālais dienests

Jauns.lv

Labklājības ministrija (LM) piemērojusi naudas sodu Kokneses novada Sociālā dienesta vadītājai saistībā ar konstatētajām neatbilstībām no seksuālas vardarbības cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā, veicot sociālo darbu ar to.

Kā pastāstīja ministrijas pārstāve Marika Kupče, precīzu soda apmēru LM gan neatklāj, tomēr atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam piemērojamais sods ir no brīdinājuma līdz 280 eiro.

Viņa arī pastāstīja, ka piemēroto sodu varēja pārsūdzēt desmit darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas datuma, tomēr tas nav darīts.

Jau ziņots, ka LM konstatēja nepilnības Kokneses novada Sociālā dienesta darbā saistībā ar cietušo bērnu.

LM norāda, ka ģimenē ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, neskatoties uz to, ka ģimenei no sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība. Tāpat Sociālais dienests ģimenes problēmjautājumu risināšanā nav organizējis starpinstitucionālo sadarbību un par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju (VP).

Pamatojoties uz pārbaudē konstatēto, LM ir ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pārbaudes laikā iegūtie lietas materiāli ir nosūtīti izvērtēšanai VP. Vienlaikus LM Kokneses novada domei ir lūgusi izvērtēt Kokneses novada Sociālā dienesta darbinieku atbilstību ieņemamam amatam.

Kā ziņots, augusta beigās aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs. Par šo gadījumu pēcāk izteicās arī reanimatologs Pēteris Kļava, sakot, ka intelekts šādus skatus nespēj uztverti - tik briesmīgi šis bērns bija cietis. Lai gan ārsts vienmēr bijis pret nāves sodiem, viņš teica, ka atklātajā gadījumā, kad vīrietis seksuāli izmantojis desmit mēnešus vecu zīdaini, par nāves sodu runāt būtu pelnīti. “Es redzēju šīs meitenītes seju, samocītu, izmisušo, baiļu, sāpju pārciesto, viņas asiņojošos orgānus… Intelekts nespēj nofilmēt tādus skatus, kas tas tāds ir".

LETA/Foto: Shutterstock