Skolas vadība atvainojas bērniem par Ginta Budes pieaicināšanu vieslektora godā
Izglītības kvalitātes valsts dienests nostrostējis Rīgas Lietuviešu vidusskolas vadību, ka tā pieļāvusi modes dizainera Ginta Budes nepieklājīgu izrunāšanos lekcijās – tās esot traumējušas gan skolēnu emocionālo stāvokli, gan mācību procesu.
Sabiedrība
2015. gada 4. novembris, 05:42

Skolas vadība atvainojas bērniem par Ginta Budes pieaicināšanu vieslektora godā

Jauns.lv

Rīgas Lietuviešu vidusskolas vadība pieļāvusi vairākus būtiskus pārkāpumus, organizējot modes dizainera Ginta Budes lekcijas skolā, kurās viņš pazemoja vairākas skolas audzēknes, nodēvējot viņas par nestilīgām būtnēm. Izglītības kvalitātes valsts dienests skolai izteicis nopietnus aizrādījumus.

Ginta Budes vizitācija Lietuviešu vidusskolā izraisīja plašu rezonansi. Pats modes speciālists sevi par vainīgu neuzskatīja un pat sūdzējās policijai, ka viņu kāds skolnieces tēvs solīja iekaustīt. Policija gan Budes sūdzību neņēma par pilnu un neierosināja izmeklēšanu. Skolas pedagoģes taisnojās, ka nekas slikts jau nav noticis. Tomēr tā nedomāja skolas audzēkņi un viņu vecāki…

Bude bezdievīgi pazemo skolnieces

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka septembra beigās modeļu aģentūras īpašnieks un modes dizainers Gints Bude ar savu lekciju saraudinājis Rīgas Lietuviešu vidusskolas meitenes, viņas apvainojot un nolamājot par nestilīgām būtnēm. Skolas vadība uzskatīja, ka nekas traģisks nebija noticis – Bude skolēniem vienīgi izskaidrojis, cik nozīmīgi ir gaumīgi ģērbties. Savukārt vairākas meitenes neslēpa asaras un jutās pazemotas.

Bude pazemoja skolnieces par ģērbšanās manieri, matu sakārtojumu, ķermeņa aprisēm, piemēram, sakot: „Tu domā esi stilīga? Neesi gan…”. Lūk, daži citāti no lekcijas, ko min žurnāls „Kas Jauns”:

* „Man likās, ka tu esi skolotāja, jo šis te puķainais lakats – kas tas ir, es nezinu… Tu mierīgi varētu būt fizikas skolotāja, pēc skolnieces tu neizskaties”.

* „Tikai stulba sieviete ieies jebkurā veikalā un nopirks pirmo kleitu. Ir jābūt savai vērtībai. Ja jūs kādu laiku pašķirstītu modes žurnālu (kioskā maksā vismaz 10 eiro), tad iemācītos neskatīties uz „Zara” vai „Mango” kleitām, ko velk tava mamma. Tad tu ļoti daudzus mēslus nepirktu, nevalkātu un uz tiem pat neskatītos”.

* „Man nav pilnīgi skaidrs, kāpēc divas dāmas šeit ir ar vainagiem, it kā no dziesmu svētkiem, deju svētkiem… Kas tas ir par stulbumu”.

* „Tur arī kaut kāda jaciņa. Nē, tā ir silta, ļoti jauka, bet paskaties: vienai tāda adīta jaciņa, otrai – sporta jaka ar sudraba sirsniņām, trešajai atkal mežģīnes. Bet kopumā pateikt, ka jūs stilīgi izskatāties… (..)Bet es uzreiz varu pateikt – nav stilīgi!”.

Izglītības kvalitātes dienests: Lietuviešu vidusskola ierobežojusi skolēnu tiesības

Atgadījumu ar Budi un viņas nolasītās lekcijas analizēja Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošais Izglītības kvalitātes valsts dienests un nonāca pie secinājuma, ka Lietuviešu vidusskolas pedagogi pieļāvuši vairākus būtiskus pārkāpumus: nenodrošināja skolēniem tiesības uz veselībai drošiem apstākļiem, kā arī ierobežoja viņu tiesības uz izglītības ieguvi. Rīgas Lietuviešu vidusskolai izteikti aizrādījumi. Dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā eksperte Jana Veinberga Kasjauns.lv pastāstīja:

„Izglītības kvalitātes valsts dienests ir izvērtējis Rīgas Lietuviešu vidusskolas skaidrojumu saistībā ar 2015. gada 23. septembrī notikušo vidusskolas skolēnu tikšanos ar Gintu Budi.

Atbilstoši sniegtajam skaidrojumam tikšanās rīkota pēc vidusskolas Vecāku padomes iniciatīvas, tā noritēja mācību stundu laikā ar mērķi skolēniem apgūt prasmi „pareizi nēsāt apģērbu atbilstoši situācijai”.

Pēc Rīgas Lietuviešu vidusskolas skaidrojuma Bude „stāstot, kā vajadzētu vai nevajadzētu ģērbties, kopt matus, uzvesties, krāsoties, diemžēl norādīja uz atsevišķiem skolēniem” un „atļāvās minēt negatīvos piemērus, diemžēl norādot uz atsevišķiem izglītojamajiem, kuru apģērbs, izskats un uzvedība gluži neatbilda skolas darba formai”.

Rīgas Lietuviešu vidusskolas direktore kvalitātes dienestam arī uzsvēra, ka skolas administrācija „ir atvainojusies audzēkņiem par dizainera Budes skarbāk izteiktajiem vērtējumiem”.

Izvērtējot iesniegtos dokumentus un paskaidrojumus, Izglītības kvalitātes valsts dienests izdarījis vairākus secinājumus. Pirmkārt, tikšanās laikā vidusskolas pedagogi faktiski pieļāvuši, ka netiek ievērotas Izglītības likuma 55. pantā noteiktās skolēnu tiesības uz veselībai drošiem apstākļiem (tai skaitā skolēna emocionālo labsajūtu) skolā un tās organizētajos pasākumos, kā arī netiek ievērots atšķirīgas attieksmes aizlieguma princips, brīdī, kad Bude norādīja uz atsevišķu skolēnu, viņaprāt, nepiemēroto ārējo izskatu. Tā kā tieši skolas vadība un pedagogi ir atbildīgi par skolēnu tiesību ievērošanu skolā, viņiem neatbilstošās darbības bija jāpārtrauc un viesim par to jāaizrāda.

Otrkārt, tikšanās bija jāorganizē ārpus vidusskolas mācību priekšmetu stundām, lai netiktu ierobežotas skolēnu tiesības uz pamatizglītības un vidējās izglītības ieguvi.

Izvērtējot visus apstākļus, dienests uzdeva Rīgas Lietuviešu vidusskolai turpmākajā darbībā ievērot minētās prasības”.

Audio ieraksts no Ginta Budes vieslekcijas
Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Lūka/LETA