Niecīgās algas dēļ Tiesībsargs nākamo termiņu, visticamāk, nestrādās
Juris Jansons šobrīd saņem 1300 eiro "uz rokas". Viņš jau iepriekš norādījis, ka alga ir pārāk zema gan viņam, gan biroja juristiem. Darba daudz, bet finansējums nepietiekošs.
Sabiedrība
2015. gada 4. novembris, 13:29

Niecīgās algas dēļ Tiesībsargs nākamo termiņu, visticamāk, nestrādās

Jauns.lv

Tiesībsargs Juris Jansons trešdien, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pārrunājot Tiesībsarga birojam piešķirto finansējumu nākamgad, pieļāva, ka nākamajā termiņā amatu vairs neieņems.

Jansona mandāts tiesībsarga amatā beidzas 2016.gada 16.martā.

Viņš deputātiem norādīja, ka 2008.gadā Tiesībsarga birojam par 60% tika samazināts budžets, tostarp dramatiski samazināts atalgojums biroja kolēģiem - augstas klases juristiem. Jansons atklāja, ka šobrīd Tiesībsarga birojs saskaras ar problēmu, ka par juristiem birojā ar salīdzinoši zemo algu vēlas strādāt studenti, tomēr pēc pieredzes iegūšanas gada laikā viņi saņem jaunus darba piedāvājumus.

Kopumā Tiesībsarga birojs nākamgad prasa 211 tūkstošus eiro kapacitātes palielināšanai. Ar šiem līdzekļiem būtu iespējams paaugstināt atalgojumu par 10 līdz 25%.

Jansons uzskata, ka viņa atalgojums - 1600 eiro mēnesī - ir pārāk zems, lai ar to spētu piesaistīt augstas raudzes speciālistus, kas varētu tiesībsarga amatu ieņemt nākamajā termiņā.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") atzina, ka saprot tiesībsarga teikto, tomēr atzīmēja, ka sabiedrībā valda cits viedoklis - ne deputātiem, ne ministriem nepienākoties algas pieaugums.

Jansons uz to atbildēja, ka tā ir pilnīgi atšķirīga situācija, jo iedzīvotāju vidū ir ļoti zems atbalsts parlamentam, bet, palielinot atalgojumu Tiesībsarga birojam, Saeima parādītu, ka tai ir svarīgas cilvēktiesības.

"Mēs tiešām esam izdarījuši daudz. Runa ir tikai par to - ja jūs sakāt nē, ka nevarat atrast finansējumu, tad ir vēlme turpināt principu, ka tiek vājināts Tiesībsarga birojs. Kapacitātes palielināšanas vārdā es varētu nepretendēt uz otro termiņu," viņš sacīja.