Miris vēl viens ornitologu vērotais melnais stārķis; šim sirds beidza pukstēt Jemenā
Mirušās Kates nāve neesot saistīta ar cilvēku rīcību, klāsta ornitologs.
Sabiedrība
2015. gada 5. novembris, 08:21

Miris vēl viens ornitologu vērotais melnais stārķis; šim sirds beidza pukstēt Jemenā

Jauns.lv

Jemenā bojā gājis vēl viens no ornitologu novērotajiem melnajiem stārķiem - Kate, liecina informācija projekta "Goris" mājaslapā.

Ornitologs Māris Strazds raksta, ka Kate jau vairākas dienas nav bijusi raidītāju uztveršanas zonā. Lai gan sākotnēji šķitis, ka satraukumam nav pamata, izpētot stārķim pievienotā raidītāja datus, tapis skaidrs, ka putns Latvijā vairs neatgriezīsies, jo ir gājis bojā.

Šī stārķa nāve neesot saistīta ar cilvēku rīcību - tāpat kā pirmā stārķa bojāejas gadījumā, arī šoreiz vainojams varētu būt kāds plēsējs. Raidītājs uzrāda, ka Kates pēdējā atrašanās vieta bijusi kāda lēzena kalna kore, kas, iespējams, bijusi putna pēdējā nakšņošanas vieta.

Saņemtas ziņas arī no atlikušajiem dzīvajiem stārķiem. Feja pirms sešām dienām paveikusi stārķim neiedomājamu lidojumu - šķērsojusi Vidusjūru tās gandrīz platākajā vietā - no Grieķijas uz Lībiju. Ornitologs arī pieļauj, ka tas noticis nakts laikā. Pēc Vidusjūras šķērsošanas Feja turpinājusi lidojumu pāri Sahārai un to darījusi gandrīz bez atpūtas. Varot pavisam droši apgalvot, ka stārķu mātīte 46 stundu laikā ir nolidojusi 1221 kilometru, turklāt vienas dienas laikā nolidoto kilometru skaits pārsniedzis 800. Šodien saņemtie dati liecinot, ka Feja ir sasniegusi ziemošanas vietu, ceļā kopumā pavadot 90 dienas.

Āfriku sasniegusi arī Upene - 2.novembra rītā viņa šķērsojusi Suecas līci netālu no Hurgadas. Savukārt joprojām no Turcijas tālāk nav devusies Sarma, kas turpina ganīties pie viena un tā paša sālsezera.

Jau iepriekš Āfriku bija sasniegusi Zuze. Viņai ceļojums aizņēma 76 dienas. Šis putns pirms piecām dienām uzradās Sudānas dienvidu daļā, kas būs viņas ziemošanas rajons.

Jau ziņots, ka oktobra sākumā viena no stārķu mātītēm gāja bojā. Par Meiju nodēvētā melnā stārķa ceļojums beidzies Horvātijā, pie Siščanu zivju dīķiem, kur, visticamāk, putns ticis kāda plēsīga zvēra nagos. Pie dīķa ir atrastas putna atliekas. Iespējams, ka viņa kļuvusi par kāda zvēra vai plēsīga putna upuri.

Goris ir autentisks melnā stārķa nosaukums latviešu valodā. Projekts ir radīts, lai izsekotu putnu migrācijas ceļus un noskaidrotu to mirstības cēloņus. Iepriekšējos gados izsekošana beidzās neveiksmīgi - vairāki melnie stārķi gāja bojā ceļā uz pārziemošanas vietām.

LETA/Foto: Shutterstock