Grāmatu namā skatāma Martas Jurjānes gleznu izstāde
Grāmatu namā „Valters un Rapa” atklāta gleznotājas Martas Jurjānes izstāde, kurā skatāmi darbi, kas tapuši, iedvesmojoties no Rīgas nomalēm un jūras.
Kultūra
2015. gada 5. novembris, 21:37

Grāmatu namā skatāma Martas Jurjānes gleznu izstāde

Jauns.lv

Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) atklāta mākslinieces Martas Jurjānes gleznu izstāde, kurā redzamas jaunākās gleznas, kurām iedvesma radusies galvenokārt dažādās, ikdienišķās Rīgas nomalēs ieraudzītos gaismas un krāsas atmirdzējumos, atspīdumos un izgaismojumos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mākslinieces sajustais Rīgas nomalēs viņai radījis pārsteigumu, negaidītu prieku un laimes sajūtu, ko gribējies uzgleznojot nodot tālāk skatītājam. Bet, pirmām kārtām, tas ir bijis kā gleznieciskās intereses un izpētes objekts pašai māksliniecei, kā ieraudzīt neparasto ikdienišķajā, kā uzgleznot citādi neizsakāmo, kā ar krāsu izteikt piedzīvoto.  

„Jau sen esmu gribējusi uzgleznot, piemēram, agru pavasara gaismu, kas tik zemu un slīpi slīd, metot izteiksmīgus koku ēnu zīmējumus maigi zaļajā fonā, kas vēl tikai sola visu to zaļās krāsas un pumpuru sprādzienu, kas drīz  sekos. Vai arī rudens gaismas lēno ceļu pār nokritušo lapu košo krāsainību ar izteiktiem koku ēnu ritmiem, kas raisa smeldzi un skumjas par pagājušo. Uzgleznot caur lapotni krītošo gaismu un ēnu spēles uz brandmūra, kas, manuprāt, tik ļoti raksturo vasaru pilsētā. Vai arī neticami zilo sniegpulkstenīšu paklāju kā debess atspulgu, kurā var iebrist, bet ko nav iespējams pat nofotografēt, tomēr kas tik saldi smaržo un ir tik neiespējami, bet nenoliedzami košs. Galvenokārt esmu gleznojusi pilsētu, jo tajā dzīvoju un to vēroju ik dienas, arī daba šajās manās gleznās ir pilsētas sastāvdaļa - parki ar savu sakārtotību un ritmiskumu, ar dzīvo cilvēka klātbūtnes elpu tajā. Arī blokmāju rajona noskaņās. Ja līdz šim galvenokārt gleznoju plenērā, tad lielākā daļa pēdējo gadu gleznu ir tapušas darbnīcā, tomēr nezaudējot ciešo sasaisti ar dabu,” stāsta māksliniece.

Otrajā izstādes daļā izstādīts triptihs „Cilvēks un kuģis”, kas gleznots maģistra darbam, turpinot Martas Jurjānes sen aizsākto interesi par mūsdienīgu marīnas tēmas risinājumu, kā arī smeļoties iedvesmu Latvijas Jūras spēkos.

Māksliniece Marta Jurjāne (dz. 1979.) ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā profesoru Kaspara Zariņa un Alekseja Naumovas meistardarbnīcā, bet 2011. gadā teoloģijas bakalaura grādu ar specializāciju mākslā Latvijas Kristīgajā akadēmijā pie grafiķes Neles Zirnītes un gleznotājas Vitas Mercas Savulaik viņa mācījusies Rīgas Mākslas skolā. Aktīvi piedalās izstādēs kopš 2002. gada un ir sarīkojusi vairākas personālizstādes. Māca glezniecību sievietēm ieslodzījumā, sarīkotas arī vairākas darbu izstādes plašākai publikai. Piedalās dažādos starptautiskos plenēros un projektos.


Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto