"Jebkuras sazvērestības teorijas ir uz galda" - Matīss joprojām nezinot atlaišanas iemeslu. VIDEO
Matīss satiksmes ministra pienākumus pildīs līdz 7.novembrim.
Politika
2015. gada 6. novembris, 09:21

"Jebkuras sazvērestības teorijas ir uz galda" - Matīss joprojām nezinot atlaišanas iemeslu. VIDEO

Jauns.lv

Līdzšinējam satiksmes ministram Anrijam Matīsam (V) joprojām neesot izskaidroti viņa demisijas pieprasīšanas iemesli, turklāt otrdien notikušajā slēgtajā valdības sēdē viņš pats esot piedāvājis atkāpties no amata, ja netiks pieņemts lēmums "airBaltic" jautājumā.

Šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Matīss neizslēdza, ka viņa demisijas prasīšanas iemesli varētu būt saistīti gan ar gaidāmo pasažieru vilcienu iepirkumu, gan "Latvijas Dzelzceļa" (LDz) jaunā valdes priekšsēdētāja izvēli, gan skandālu Rīgas brīvostā, gan arī atteikšanos no sadarbības ar konsultantu "Prudentia".

Tad, kad vēlējies atteikties no sadarbības ar "Prudentia", viņš esot brīdināts, ka šāds lēmums var izsaukt viņa nomaiņu. "Es to neuztvēru nopietni, un arī valdībā nevienam nebija iebildumu pret šī līguma pārtraukšanu, bet tagad, kā jau es saku, jebkuras sazvērestības teorijas ir uz galda, jo patiesie iemesli premjeres rīcībai man nav zināmi," norādīja Matīss.

No amata aizejošais ministrs raidījumā "Rīta panorāma" skaidroja, ka premjerministre Laimdota Straujuma (V) joprojām neesot viņu iepazīstinājusi ar demisijas pieprasīšanas iemesliem, tāpēc Matīsa rīcībā ir vien tās ziņas, kas parādās plašsaziņas līdzekļos. "Joprojām es no premjeres neesmu saņēmis nekādu papildu skaidrojumu kā tikai to pusminūtes sarunu, kas mums bija aizvakar, kā arī, protams, to, kas ir izpausts presē."

Matīss skaidroja, ka satiksmes ministram galvenais ir strādāt tā, lai nozares uzņēmumi attīstītos. Ministra darbības dēļ kādam no šiem lielajiem uzņēmumiem nonākot finansiālās grūtībās, viņš būtu gatavs demisionēt, ja tas palīdzētu atrisināt situāciju. "Bet šobrīd ir tieši otrādi - premjere pati uzņemas atbildību par to, kas notiek "airBaltic", par to, kas notiek LDz, kas notiek "Pasažieru vilcienā", jo acīmredzot, atlaižot ministru, premjerei ir pilnīgi jākontrolē šī situācija un jāatbild par to," sacīja Matīss.

Viņš informēja, ka otrdienas valdības sēdē ministri varēja neatbalstīt arī nevienu no Satiksmes ministrijas piedāvātajiem variantiem, un tādā gadījumā "airBaltic" būtu jāatliek lidmašīnu iegādes līgums, taču arī tā nebūtu nekāda traģēdija un lidsabiedrībai nekādi zaudējumi nerastos. "Vienīgais, ko es uzstāju valdības sēdē, bija tas, ka kaut kāds lēmums ir jāpieņem, jo lēmuma pieņemšanu nevar atlikt."

Matīss atzina, ka otrdienas vakarā notikušajā Ministru kabineta sēdē viņš pats piedāvājis atkāpties no amata, ja "airBaltic" jautājumā atkal netiktu pieņemts nekāds lēmums, taču premjerministre esot noraidījusi šādu iespēju. Uz jautājumu, kas tādā gadījumā mainījās līdz trešdienas rītam, kad valdības vadītāja pieprasīja viņa demisiju, Matīss atbildēja, ka tas jāprasa pašai Straujumai, jo viņš atbildi nezinot.

Straujuma trešdien no rīta pieprasīja satiksmes ministra Matīsa demisiju. Iemesls demisijas pieprasīšanai esot ministra novilcinātās darbības, laicīgi neiepazīstinot valdību ar nepieciešamo rīcību valsts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībai, kā arī uzraudzības trūkums par aviokompānijas stratēģisko virzību, tādējādi, iespējams, neizmantojot visas potenciālās iespējas.

Valdība otrdien aiz slēgtām durvīm atbalstīja "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš par 52 miljonu eiro ieguldījumu iegūs 20% "airBaltic" akciju, savukārt valsts aviosabiedrībā ieguldīs 80 miljonus eiro. Iepriekš gan Matīss bija paudis viedokli, ka nacionālās drošības apsvērumu dēļ nebūtu vēlams izvēlēties šo konsultanta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA