Vecrīgā iedegts Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs. VIDEO
Vecrīgā iededz Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskuru.
Sabiedrība
2015. gada 6. novembris, 15:23

Vecrīgā iedegts Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs. VIDEO

Jauns.lv

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija un Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts šodien Vecrīgā kopīgi iededza Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskuru, atklājot Lāčplēša dienai veltīto pasākumu nedēļu.

Šāds ugunskurs Vecrīgā tika iedegts arī pērn.

Sarkanbaltsarkanā lentīte, ko ikviens iedzīvotājs novembra svētku laikā aicināts piespraust pie krūtīm, simbolizē ugunskuru, kuram nekad nevajadzētu izdzist latviešu sirdīs, pēc Brīvības cīnītāju ugunskura aizdegšanas pie Pulvertorņa sacīja Bergmanis.

Svinīgā uzrunā viņš sveica gan "tautiešus, gan ciemiņus no citām valstīm", norādot, cik nozīmīgs latviešu tautai ir novembra mēnesis. "Šis simbols, kas jums jau daudziem ir piesprausts pie apģērba, vēsta, ka mīlam un rūpējamies par savu valsti," atklājot arī sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akciju, sacīja ministrs.

"Pirms 97 gadiem arī bija šādi cilvēki, kas bija gatavi ziedot dārgāko - savu dzīvību - par valsts neatkarību. Ceru, ka arī šodien valsts iedzīvotāji uz to ir gatavi. Mēs esam viena no mazajām tautām, kurai ir sava valsts," sacīja Bergmanis. "Lai vienmēr būtu brīva Latvija!" uzrunu noslēdza ministrs.

Bergmanis žurnālistiem atzina, ka pats šogad novembra mēnesī jūtas īpaši, jo tie būs viņa pirmie valsts svētki esam aizsardzības ministra amatā. "Iepriekš svētkos pats piedalījos, soļoju, izteicu komentārus, bet šajā amatā tie man būs pirmie svētki, vēsturisks brīdis man un ģimenei," sacīja ministrs. "Turpināšu piedalīties valsts svētku pasākumos, tikai citā vietā esam," viņš pauda.

Klātesošos uzrunāja arī Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija, kura akcentēja, ka šajā mēnesī 1919.gadā latviešu karavīri piedzīvoja kritiskākās dienas, kad bija jācīnās par Rīgu. Fleija uzsvēra, ka pašreiz iedzīvotāji vairs nav jāaicina cīnīties par brīvu un neatkarīgu Latviju, bet gan par "gudru un stipru valsti".

Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts novembri nodēvēja par latviešu tautas gaismas mēnesi. "Šai tumšajā rudens mēnesī tā ir gaisma, ko radām mēs paši, 11. un 18.novembrī noliekot svecītes Daugavmalā. Gaisma rodas mūsos pašos, kad esam lepni par savu valsti, kad ikdienā - domās, vārdos un darbos - esam gatavi par to cīnīties," pauda Zeibārts.

Pēc uzrunu teikšanas ar lāpām tika svinīgi iedegts Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs. To ar tautasdziesmām pavadīja folkloras grupa "Kokle".

Uzrunas un ugunskura iedegšanu vērot bija ieradušies vairāki jaunieši un bērni, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki. Nacionālo Bruņoto spēku pārstāvji viņiem dalīja valsts karodziņus, kurus cilvēki turēja rokās.

Starp bērniem kuplā skaitā bija audzēkņi no Rīgas Jāņa Poruka vidusskolas. Viņi pastāstīja, ka ieradušies piedalīties lentīšu locīšanā, tāpēc, noslēdzoties svinīgajam pasākumam, devās uz Kara muzeja telpām.

Atklāj Lāčplēša dienai veltīto pasākumu nedēļu - video:

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video