Juris Pūce: "Birokrātija veicina noziedzību"
SWH ekonomikas eksperts Juris Pūce.
Viedokļi
2015. gada 6. novembris, 15:46

Juris Pūce: "Birokrātija veicina noziedzību"

Jauns.lv

Sabiedriskās televīzijas LTV1 raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” eksperiments, mēģinot atvērt kafejnīcu Jūrmalā, iezīmē vairākas asas problēmas Latvijas likumdošanā.

Vasarā četru mēnešu garumā LTV1 raidījums “Aizliegtais paņēmiens” veica slepenu eksperimentu, mēģinot likumīgā ceļā atvērt ātro uzkodu kafejnīcu – bistro “Frics” – Jūrmalā. Eksperimenta laikā atklājās, ka mazajam uzņēmējam vēl pirms biznesa uzsākšanas jārēķinās ne tikai ar virkni sarežģītu birokrātisku procedūru, bet arī aptuveni 6000 eiro lieliem izdevumiem. Lai gan mazā biznesa uzsākšana it kā maksā tikai vienu eiro, katra nākamā procedūra, sākot no kases aparāta reģistrēšanas un beidzot ar papīru sagatavošanu Pārtikas un veterinārajam dienestam, rada arvien jaunas izmaksas. Neskatoties uz apzinīgu visu juridisko prasību izpildi, tirdzniecības atļauju uzņēmums tā arī nesaņēma. “Šis raidījums tikai uzskatāmi pierādīja to, kas zināms katram, kurš mēģinājis uzsākt mazo uzņēmējdarbību. Latvijas birokrātiskās prasības un administratīvais slogs ir nesamērīgi un bezjēdzīgi liels,” raidījumā redzēto komentēja SWH ekonomikas eksperts Juris Pūce.

Apstākļos, kad uzņēmējs nespēj tikt galā ar sev uzgrūsto birokrātisko prasību jūkli, uzrodas dažādi starpnieki, kas sola par noteiktu samaksu lietas likumīgā vai ne tik likumīgā ceļā “sakārtot”. Tas rada situāciju, kad bezspēcība cilvēku faktiski piespiež rīkoties pretlikumīgi, apejot dažādas prasības vai samaksājot tiem, kas šīs sistēmas robus izmanto kā veidu, lai piepelnītos: “Sarežģīto birokrātisko prasību dēļ plaukst korupcija, ēnu ekonomika un pilsoniskā bezatbildība. Risinājums ir skaidrs – jāsāk ar cēloni, šīs procedūras atceļot vai vienkāršojot. Valdībai pie tā būtu jāķeras klāt nekavējoties,” aicināja Juris Pūce. Ekonomists arī norādīja, ka atsevišķu raidījumā pieķerto ierēdņu sodīšana neko neatrisinās, jo problēma meklējama pašā saknē: “Sodot vienu, vēl nenozīmē, ka aiz viņa nestāv simt citu, kas dara tāpat. Vajag sistemātisku risinājumu, ar kuru būtu jānāk klajā ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai. Diemžēl izskatās, ka viņa ir aizņemta vienīgi ar klusēšanu brīdī, kad tiek iznīcināts mikrouzņēmuma nodokļa likums”.

Ekonomikas eksperts Juris Pūce / Foto: Ieva Lūka/LETA