Par kukuļa prasīšanu no pacientes ķirurgam Uģim Spingam lūdz piespriest prāvu naudassodu
Meitenei nebija daudz naudas, līdz ar to viņa ārstam iedeva piecus latus, kurus ārsts "esot sācis uzstājīgi prasīt". Neiroķirurgs pacientei norādījis, ka arī citi pacienti maksājuši, līdz ar to pienācis viņas laiks.
112
2015. gada 7. novembris, 12:08

Par kukuļa prasīšanu no pacientes ķirurgam Uģim Spingam lūdz piespriest prāvu naudassodu

Jauns.lv

Par materiālu vērtību prettiesisku pieprasīšanu un pieņemšanu apsūdzētajam neiroķirurgam prokurore tiesā lūgusi piespriest naudas sodu 15 minimālo mēnešalgu jeb 5400 eiro apmērā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe, tāpat prokurore apsūdzētajam Uģim Spingam par izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem lūgusi atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos, proti, tiesības nodarboties ar ārstniecību uz vienu gadu.

Patlaban Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šīs krimināllietas izskatīšanā ir pasludinājusi pārtraukumu līdz 2.decembra plkst.14. Kā ziņots, Spinga savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Apsūdzētajam neiroķirurgam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 326.2 panta 2.daļas - par materiālu vērtību prettiesisku pieņemšanu, ko pats vai ar starpnieku izdarījis valsts vai pašvaldības iestādes darbinieks. Tāpat viņam inkriminēts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts pēc KL 180.panta 1.daļas - par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā.

Prokurore savā debašu runā iepriekš uzsvēra, ka uzskata, ka apsūdzētā vaina ir pilnībā pierādīta. Valsts apsūdzības uzturētāja debašu runā atreferēja ārsta pacientes liecības, kura stāstīja, ka 2013.gada janvārī ambulatorā apmeklējuma laikā, kad viņš pacientei veicis manuālo terapiju, ārsts sācis izprasīt papildu samaksu, pamatojot, ka viņas veiktā samaksa kasē "netiekot ārstiem".

Jaunā sieviete stāstījusi, ka mājieni par personīgu samaksu ārstam bijuši jau iepriekš, bet 2013.gada janvāra sākumā šie mājieni kļuvuši nepārprotami. Meitenei nebija daudz naudas, līdz ar to viņa ārstam iedeva piecus latus (7,11 eiro), kurus ārsts "esot sācis uzstājīgi prasīt". Neiroķirurgs pacientei norādījis, ka arī citi pacienti maksājuši, līdz ar to pienācis viņas laiks. Tāpat viņš bija pacientei parādījis citus "labumus" - konjaku un daudzās konfektes.

Lietu, kurā korupcijā apsūdzēts kādas Rīgas pilsētas slimnīcas neiroķirurgs, Ģenerālprokuratūra tiesai nodeva 2014.gada janvāra beigās, prettiesiski pieņemtās naudas summas neatklājot.

Prokuratūra toreiz norādīja, ka apsūdzētais, būdams kādas Rīgas pilsētas slimnīcas neiroķirurgs, pacienta ambulatorā apmeklējuma laikā prettiesiski papildus poliklīnikas kasē veiktajai pacienta iemaksai par ārsta apmeklējumu pieprasīja un pieņēma no pacienta papildu samaksu par veiktajām procedūrām.

Tāpat viņš, mantkārīgu nolūku vadīts, izdarīja krāpšanu nelielā apmērā, vairākkārt veicot nepatiesus ierakstus ambulatorajos pacienta talonos par it kā pacientam veiktām medicīniskajām manipulācijām, kuras tiek apmaksātas no valsts budžeta līdzekļiem un kuras viņš faktiski pacientam nebija veicis.

LETA/Foto: Shutterstock/Facebook