Sabiedrība
2015. gada 8. novembris, 17:29

Komandieris: "Zemessardze gatava izpildīt visu, kas nepieciešams valsts aizsardzībai"

Jauns.lv

Zemessardze ir gatava izpildīt visus valsts aizsardzībai nepieciešamos uzdevumus, sacīja Zemessardzes (ZS) komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš.

Komandieris uzsvēra, ka valsts aizsardzības spējas ir saistītas ar pašu Latvijas pilsoņu vēlmi aizstāvēt savu valsti. Kalniņš uzsvēra, ka vēsture vairākkārt apliecinājusi - agresoram var būt skaitliski lielāki bruņotie spēki nekā tiem, kas aizstāvas, taču uzbrucējs rezultātā zaudē. "Man par zemessargiem kopumā ir tieši tāds redzējums. Mēs esam gatavi aizstāvēt ar visiem tiem līdzekļiem, kurus var atļauties valsts šodien iegādāties un nodrošināt priekš ZS. Tad, kad es satiekos ar zemessargiem vingrinājumos es esmu apmierināts un saprotu, ka viņi izpildīs uzdevumus," sacīja Kalniņš.

ZS komandieris arī pastāstīja, ka mācībās tiek regulāri mainīta taktika, kā arī ņemta vērā pieredze no dažādiem konfliktiem pasaulē. "Skatāmies, kā notiek gan kara darbība Tuvajos austrumos, gan pēdējie notikumi Ukrainā. Mēs arī uzreiz mainām savas pieejas un mēģinām ņemt scenārijus vērā mūsu vingrinājumu izstrādē. Tāpēc es esmu pārliecināts, ka mēs [valsts aizsardzības] uzdevumus izpildīsim," sacīja Kalniņš.

Runājot par to, vai ZS ir gatava reaģēt arī, ja valsti apdraudētu ievērojams nelegālās migrācijas pieaugums, Kalniņš norādīja, ka, lai gan līdz šim nav nācies iesaistīties nelegālo robežšķērsotāju aizturēšanas pasākumos, taču ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas paredz šādas darbības. "Ar valsts robežssardzi ir sadarbības plāns izstrādāts, resursu sadale. Visi ģeogrāfiskie punkti un virzieni ir sadalīti. Mēs arī šādu uzdevumu izpildīsim," sacīja ZS komandieris.

BNS / Foto: Ieva Čīka/LETA