Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā sarunu par mākslu ar Lieni Dambiņu
Liene ir trīs bērnu mamma un ļoti cenšas, lai arī bērnu dzīvē mākslai būtu nozīme.
Kultūra
2015. gada 10. novembris, 11:08

Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā sarunu par mākslu ar Lieni Dambiņu

Jauns.lv

Fonds "Mākslai vajag telpu" aicina uz sarunu par mākslu un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību dažādu jomu pārstāvjus un veido stāstu sēriju. Jaunākā saruna ar Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāju Lieni Dambiņu.

Liene Dambiņa labprāt stāsta kāpēc māksla viņai šķiet būtiska. Tas rada līdzpārdzīvojumu – prieks, skumjas, dažādas emocijas un vēlme saprast vairāk, domāt par to. Liene uzskata, ka ir svarīgi katrā lietā par ko domā, atstāt vietu šaubām. Arī mākslinieki radot, bieži izdzīvo šaubīšanos, lai nonāktu pie īstās formas kā veidot dialogu ar sabiedrību caur savu mākslas darbu. Caur mākslu tiek uzturētas pastāvīgās šaubas, kas ļauj augt personībai. Turklāt māksla ir pretstats ikdienas praktiskumam un tā ir laba iespēja pamainīt vidi, atrast vietu pārdomām un jauniem iespaidiem.

Jautājām kā Liene Dambiņa saredz Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību. Viņa uzskata, ka galvenā mūsdienu mākslas muzeja priekšrocība būtu iespēja pastāvīgā ekspozīcijā, profesionālu kuratoru veidotā programmā redzēt Latvijas mūsdienu mākslu. Izstādes notiek īslaicīgi, bet pietrūkst pastāvīga atspoguļojuma. Muzeja esamības gadījumā, priekšstats par mūsdienu mākslu būtu daudz pilnvērtīgāks. “Tā būtu iespēja uzzināt arī par māksliniekiem, kurus vēl neesmu pamanījusi”, piebilst Liene.

Liene ir trīs bērnu mamma un ļoti cenšas, lai arī bērnu dzīvē mākslai būtu nozīme. Lai viņi redz, ka māksla var papildināt viņu dzīvi. Iešana uz muzeju ar bērnu ir uzdevums un izaicinājums arī vecākiem. Jo pieaugušā pienākums ir atrast sarunas pavedienu, lai bērnu ieinteresētu par mākslas darbu un tas prasa sagatavošanos.

“Zināšanās balstīts, labi pamatots un argumentēts cilvēka viedoklis kas izpaužas mākslas darbā ir kaut kas vērtīgs un cienījams”, uzskata Liene Dambiņa. Mākslinieki, par kuriem viņa ir interesējusies, ir ļoti izglītoti un zinoši. Mākslinieki darba procesā daudz ko izsver un domā. Kā jebkurā profesijā, ir simpātiski, ka cilvēks ir interesējies arī par priekšteču atstāto mantojumu un apzinās kopējo kontekstu plašāk. Līdz ar to mākslinieku pasaules redzējums ir saistošs arī lielākam sabiedrības lokam.

Video tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Regīna Zommere / Publicitātes foto