Ogres muzejā skatāma Zemessardzes virsnieku fotogalerija
Ogres Vēstures un mākslas muzejā Lāčplēša dienas noskaņās atklāta fotoizstāde, kurā portretēti zemessardzes 54. Ogres bataljona virsnieki.
Novadu ziņas
2015. gada 10. novembris, 17:15

Ogres muzejā skatāma Zemessardzes virsnieku fotogalerija

Jauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta Vitauta Mihalovska foto izstāde „Latvijas Republikas zemessardzes 54. Ogres bataljona virsnieki”, kura stāsta par Latvijas tautas patriotu ikdienas dzīvi bez uniformas. Izstādes ideja dzimusi jau vairāk nekā pirms 10 gadiem un tikai tagad tā īstenota.

„Ir ļoti būtiski neaizmirst un atcerēties šos vīrus. Šobrīd daudzi no viņiem uz mums jau lūkojas no mākoņu maliņas. Viņu patriotisms un vēlme aizstāvēt mūsu valsts neatkarību un brīvību bija pamats tai Zemessardzei, kāda tā ir mūsdienās. Tolaik, kad 1991. gadā veidojās Zemessardze, vīri tajā pieteicās, dziļa patriotisma vadīti. Zemessardzes aprīkojums bija gauži niecīgs – trūka ieroču, formas tērpu… Daudzi no viņiem izmantoja medību ieročus, daudziem nebija formas tērpu.. Taču viņu sirdīs bija milzīga mīlestība pret Latviju un vēlme nosargāt mūsu zemes brīvību,” stāsta izstādes autors Vitauts Mihalovskis, par savu fotogrāfiju varoņiem – Ogres zemessargiem.

Fotomākslinieks, karavīrs un sportists Vitauts Mihalovskis (1946) dzimis Limbažu rajona Viļķenes ciema Šķirstiņos, Robežnieku dzirnavās. Beidzis Latvijas valsts Fiziskās kultūras institūtu un strādājis par rokasbumbas treneri Ogrē. 1991. gadā viņš kļuva par Ogres 54. zemessardzes bataljona Ikšķiles vada komandieri, 1993. gadā – par bataljona štāba Operāciju plānošanas nodaļas priekšnieku, vēlāk pārcelts uz nacionālo Bruņoto spēku štābu par operāciju plānošanas pārvaldes priekšnieku. No 1999. gada ir aizsardzības atašejs Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Islandē, bet no 2003. gada pārstāv Latviju Lielbritānijā un Nīderlandē, Kasjauns.lv pastāstīja Ogres muzeja informācijas speciāliste Gunta Šmidre.

Vitauts Mihalovskis ir tiešās dzīves fiksētājs jeb radošā dokumenta pārstāvis fotogrāfijā. Fotografēt sācis Ogrē, Ogres Tautas foto studijā, un ir foto meistara Egona Spura skolnieks. Viņš piedalījies izstādēs ne tikai Latvijā, bet arī Dānijā, Dienvidslāvijā, Japānā un Slovākijā, dažādās radošajās darbnīcās, foto akcijās un projektos. Viņa darbi ir demonstrēti semināros un kongresos gan Latvijā, gan ārzemēs - ASV, Vācijā, Austrijā, Japānā un Krievijā. Viņa fotogrāfijas atrodas vairākās privātkolekcijās Latvijā un Dānijā, kā arī Latvijas Fotogrāfijas un Ogres Vēstures un mākslas muzejā. Kopš 2008. gada Vitauts Mihailovskis ir Ogres fotokluba vadītājs.

Vitauts Mihalovskis vairākkārt apbalvots ar Aizsardzības ministrijas apbalvojumiem, 2004. gadā saņēmis IV šķiras Viestura ordeni, bet 2011. gada 4. maijā - nozīmi „Ogres Goda pilsonis”.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto