Teju pabeigta Rīgas pils atjaunošana. Kā izskatās restaurētajā pilī? FOTO
Līdz 20. decembrim pilnībā tiks pabeigta Rīgas pils atjaunošana, kas kopumā izmaksāja 36 miljonus eiro.
Sabiedrība
2015. gada 11. novembris, 05:40

Teju pabeigta Rīgas pils atjaunošana. Kā izskatās restaurētajā pilī? FOTO

Jauns.lv

Noslēgumam tuvojas Rīgas pils restaurācija, un nu tā ieguvusi reprezentatīvu izskatu. Līdz ar to tiks pilnībā novērstas pirms divarpus gadiem notikušā ugunsgrēka sekas un jau nākamā gada sākumā pils atkal kļūs par Latvijas Prezidenta rezidenci.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopējās pils rekonstrukcijas projekta izmaksas ir 36 miljoni eiro, Kasjauns.lv pastāstīja valsts akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi” runasvīrs Arnis Blodons. Līdztekus rekonstrukcijas darbiem tika veikti arī vērienīgi arhitektoniskās un vēsturiskās izpētes darbi, kurā piedalījās arī ārzemju speciālisti.

Kopumā pie pils atjaunošanas projekta strādāja 20 projektētāji, 300 būvnieki un 10 projekta vadītāji un būvuzraugi.

Joprojām aktīvi noris būvdarbi un līdz objekta nodošanai ekspluatācijā atlikuši daži soļi. Šobrīd pilnībā darbi ir pabeigti par 99%. Atlikušajā periodā būvuzņēmējam jāveic pabeigto un izbūvēto inženiertīklu un sistēmu palaišanas un ieregulēšanas darbi. Ir pabeigti inženiertīklu izbūves darbi, pabeigta kāpņu izbūve, izbūvētas visas starpsienas. Veikti logu un durvju restaurācijas un koka pildiņu durvju izgatavošanas darbi. Atlicis pabeigt iekštelpu apdari, veikt krāsošanu, uzstādīt pašas durvis, rokturus un slēdžus, piekārt lustras un novērst defektus, ja tādi tiks konstatēti, un nodot būvobjektu ekspluatācijā.

20. decembrī paredzēts pilnībā pabeigt pils atjaunošanu un tajā turpmāk atradīsies gan Valsts Prezidenta darba, gan reprezentācijas telpas. Prezidents Raimonds Vējonis paudis cerību, ka jau nākamā gada sākumā varēs pārvākties uz darba vietu Rīgas pilī.

Pašreizējās Valsts prezidenta darba vieta – Melngalvju nams, kā bija paredzēts to ceļot un kāds tas arī bijis, būs publiska ēka.

P.S. Šodien Lāčplēša diena. "Valsts nekustamie īpašumi" aicina svecītes likt uz speciāli izveidotā režģa, kas pasargās pils mūri no aplipšanas ar parafīnu. Tāpat iedzīvotāji aicināti dot priekšroku svecēm stikla traukos.

Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis