Esam pieradināti pareizi nēsāt sarkanbaltsarkanās lentītes. Straujumas patriotiskais stils. FOTO
Ministru prezidentes sarkanbaltsarkanais stils.
Sabiedrība
2015. gada 11. novembris, 06:16

Esam pieradināti pareizi nēsāt sarkanbaltsarkanās lentītes. Straujumas patriotiskais stils. FOTO

Jauns.lv

Jau devīto gadu pēc kārtas Latvijas iedzīvotāji valsts svētku nedēļā tiek aicināti pie krūtežas nēsāt sarkanbaltsarkanās lentītes. Daudziem arī rodas jautājums, kā pareizi tās nesāt? Tās nāktos pie apģērba piespraust ar stūriem uz augšu – burta „V” formā, kas ir starptautiski atzīts uzvaras simbols („victory”).

Sarkanbaltsarkanās lentītes pie apģērba nēsāt pirmo reizi aicināja Aizsardzības ministrija 2007. gada Lāčplēša dienas priekšvakarā. Toreiz ministrija arī skaidroja, ka lentītes jānēsā stilizēta skaitļa 11 formā, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā cīņa pret Bermonta karaspēku. Tāpat šāds stils līdzinās starptautiski atzītajam „victory” jeb uzvaras simbolam, uzsvēta ministrija. Kopš tā laika visā Latvijā ik gadu novembra sākumā tiek rīkotas patriotisko bantīšu locīšanas un dāvināšanas akcijas. Tāpat šīs lentītes cilvēki nēsā ne tikai Lāčplēša dienā, bet tās pie apģērba piesprauž arī valsts svētkos - 18. novembrī.

Arī šogad Aizsardzības ministrija izplatījusi atgādinājumu, ka lentītes novembrī nēsājamas ar stūriem uz augšu, veidojot burtu V.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad absolūtais vairākums sarkanbaltsarkanās lentītes nēsā tā, kā to savulaik mudināja Aizsardzības ministrija. Tikai retais lentīti ir piespraudis „nepareizi”. Daudzi arī izvēlas lentīti aizstāt ar nozīmīti vai brošu sarkanbaltsarkanās krāsās. Jāpiebilst gan, ka nepareizā veidā piesprausta lentīte neliecina par cilvēku nepatriotiskumu. Tomēr daudzi pievērš uzmanību, kā šīs lentītes tiek piespraustas.

Piemēram, pirms diviem gadiem 11. novembra rītā televīzijas skatītājus pārsteidza LTV raidījuma „Rīta Panorāma” vadītāji – raidījuma sākumā ap pusseptiņiem no rīta viņiem pie krūtežas lentītes bija piespraustas burta V formā, bet pēc stundas jau apgrieztā veidā. Latvijas Televīzijas Komunikācijas daļas vadītājs Klāvs Radziņš Kasjauns.lv skaidroja, ka lentītes „Rīta Panorāmas” vadītājiem nav speciāli ar nodomu apgrieztas. To forma visdrīzāk mainījusies brīdī, kad pie raidījuma vadītāju apģērba tika sakārtoti mikrofoni.

Jāatgādina, ka savulaik sarkanbaltsarkanās lentītes tika uztvertas arī kā „atbilde” melni oranžajām Georga lentītēm, kuras 9. maija svinētāji nēsā apgriezta V burta formā. Iespējams, ka arī tādēļ daudzi sarkanbaltsarkanās lentītes vēlas nēsāt citādākā stilā nekā Georga lentītes.


Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA, Edija Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA, ekrānuzņēmums no video