Āraišu arheoloģiskais parks ir lielākais sāpju bērns, atzīst Nacionālais vēstures muzejs
"Koka ēkas bojājas un to glābšana prasa lielus finansiālos līdzekļus," skaidro Irina Zeibārte.
Novadu ziņas
2015. gada 11. novembris, 12:13

Āraišu arheoloģiskais parks ir lielākais sāpju bērns, atzīst Nacionālais vēstures muzejs

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais vēstures muzeja (LNVM) lielākais sāpju bērns ir Āraišu arheoloģiskais muzejparks, trešdien Saeimas Pieprasījuma komisijā sacīja muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Muzeja pārstāve informēja, ka Āraišu arheoloģiskais muzeja parks sastāv no latgaļu ezermītnes rekonstrukcijas, viduslaiku pils, kā arī bronzas un akmens laikmeta mājokļu rekonstrukcijām. LVNM sastāvā muzeja parks iekļauts 2008.gadā.

"Darbība tur ir ļoti pateicīga un daudzveidīga, tur ir arī iespēja veikt eksperimentālās arheoloģijas darbus, mūsu arheologi pavada tur pāris nedēļas, mēģinot atjaunot Āraišu ezerpils nocietinājuma sienu," pauda Zeibārte.

Reizē viņa atzina, ka "vienlaicīgi tas ir arī mūsu lielākais sāpju bērns", jo koka ēkas bojājas un to glābšana prasa lielus finansiālos līdzekļus.

"Koks ir koks. Lai kā mēs to taupītu, dažādos gadalaikos mājās veidojas satrunējušas detaļas, un tas ir viens nebeidzams darbs," atklāja LVNM direktora vietniece.

Pēc muzeja pārstāves domām, Āraišu koka ēkas būtu jānojauc un jāveido no jauna.

Komisijas vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS) Zeibārtei taujāja, kāda situācija LNVM ir ar finansiālajiem līdzekļiem. Uz to viņa atbildēja, ka muzeja darbinieki iztiekot, kaut arī, protams, vēlētos lielāku atalgojumu.

"Reāli izvērtējot situāciju, mēs neko negaidām," norādot, ka saprot, ka uz valsts budžeta līdzekļu pieaugumu nākamajā gadā muzejs necer, sacīja Zeibārte.

Saeimas Pieprasījuma komisijā trešdien pārrunāja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izaicinājumus, veiksmes un problēmas.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Rīgas pilī atradās no 1920. līdz 2014.gadam un atgriezīsies tajā pēc šīs vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas.

BNS/Foto: Publicitātes/Evija Trifanova/LETA