Vējonis: "Mums ir jābūt gataviem un spējīgiem aizsargāt sevi un savu valsti". FOTO
Valsts prezidents Raimonds Vējonis piedalās Lāčplēša dienai veltītajā vainagu nolikšanas ceremonijā Rīgas Brāļu kapos.
Sabiedrība
2015. gada 11. novembris, 14:12

Vējonis: "Mums ir jābūt gataviem un spējīgiem aizsargāt sevi un savu valsti". FOTO

Jauns.lv

Lai gan pašlaik neviens militārais spēks valsts neatkarību neapdraud, mums ir jābūt gataviem un spējīgiem aizsargāt savu valsti, šodien Lāčplēša dienai veltītajā ceremonijā pie Brīvības pieminekļa teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pauda lepnumu gan par karavīriem, kas savulaik izcīnījuši valsts neatkarībai nozīmīgas uzvaras, gan arī par mūsdienu karavīriem, kuri ir gatavi aizsargāt Latviju un sadarboties ar sabiedrotajiem. "Esmu pārliecināts, ka mūsu armija un katrs karavīrs ir pašaizliedzīgs, drosmīgs un profesionāls. Uz viņiem var paļauties," pauda Vējonis.

Prezidents savā uzrunā norādīja, ka 11.novembris ir svētki, kad godinām latviešu karavīrus, kas Brīvības cīņās nosargāja jaundibināto Latvijas valsti. Vējonis arī atgādināja, ka šajos svētkos lepojamies ar Latvijas aizstāvju drosmi un varonību. "Šī ir diena, kad mēs, katra karavīra acīs redzot patiesu vēlmi aizstāvēt savu valsti, rodam sirdsmieru un izjūtam pacilātību," sacīja prezidents, norādot, ka laiks pēc Pirmā pasaules kara Eiropā nāca ar jaunām vēsmām.

"Valstis, kas ilgus gadsimtus bija tiekušās pēc brīvības, kļuva neatkarīgas. 1918.gadā dzima arī Latvijas valsts, bet ar tās izveidošanu karš diemžēl nebeidzās. Jaundibinātajai valstij uzbruka gan no austrumiem, gan rietumiem, un Latvijas brīvība bija pavisam trausla," norādīja Vējonis. "Šodien varam būt lepni, ka Latvijā bija drosmīgi vīri, kas bija gatavi stāvēt un krist par neatkarīgu un brīvu Latvijas valsti."

Vējonis aicināja lepoties ar Latviju, ko vairākas reizes citi ir mēģinājuši atņemt, un atgādināja, ka valsts neatkarība nav uz mūžu garantēta un tā nav pašsaprotama. "Mums ir jābūt gataviem un spējīgiem kopā ar saviem sabiedrotajiem aizstāvēt sevi un savu valsti," norādīja Vējonis, skaidrojot, ka mums ir jābūt stipriem un gudriem. "Mums ir jābūt apņēmības pilniem sadarboties, jo mēs piederam Eiropas Savienības un NATO valstu saimei," pauda prezidents.

Atceroties Brīvības kaujas un gados jaunos skolas puišus no Cēsīm un Valmieras, kas devās kaujā par valsti, Valsts prezidents uzsvēra, ka tolaik neviens nedevās cīnīties, prasot, kāda par to būs alga. "Tas daudziem var kalpot par pamatu nacionālajai pašapziņai. Šie karavīri cīnījās, neprasot, kāds būs atalgojums, bet vēlējās kļūt par savas dzimtenes sargiem," noteica Vējonis.

Valsts prezidents atgādināja, ka Lāčplēša diena ir diena, kad tiek godināti Latvijas karavīri un katra karavīra acīs var redzēt vēlmi aizstāvēt savu valsti. Cilvēki rod sirdsmieru un jūt pacilātību.

Uz svinīgo godasardzes maiņu un parādi bija ieradies liels skaits cilvēku. Viņu vidū bija daudz bērnu un jauniešu, kā arī varēja manīt vairākus ārvalstu tūristus. Cilvēki rokās turēja valsts karodziņus, kā arī daudziem pie apģērba piespraustas sarkanbaltsarkanās lentītes.

Pēc militārās parādes valsts augstākās amatpersonas nolika ziedus pieminekļa pakājē. Pēc tam to darīja arī atnākušie iedzīvotāji.


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA