Rinkēvičs: "Migrācijas cēloņu risināšanai veidos fondu, kurā Latvija iemaksās 50 tūkstošus"
Rinkēvičs skaidroja, ka fonds paredzēts, lai cīnītos ar migrācijas sekām, stiprinātu ES robežas.
Politika
2015. gada 12. novembris, 09:11

Rinkēvičs: "Migrācijas cēloņu risināšanai veidos fondu, kurā Latvija iemaksās 50 tūkstošus"

Jauns.lv

Eiropas Savienība (ES) veidos vairākus miljardus vērtu fondu, Latvija tajā iemaksās 50 tūkstošus eiro, intervijā LTV raidījumam "Panorāma" teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Viņš skaidroja, ka fonds paredzēts, lai cīnītos ar migrācijas sekām, stiprinātu ES robežas. Tāpat paredzēts veicināt cīņu ar nelegālajiem cilvēku pārvadātāju tīkliem, tiks strādāts pie migrantu, kuri neatbilst noteiktiem kritērijiem, nosūtīšanu atpakaļ.

No 11. līdz 12. novembrim Rinkēvičs piedalās ES-Āfrikas valstu samitā, kas notiek Valetā, Maltā.

Valetas samita galvenā tēma ir migrācija. Tas sasaukts, lai Eiropas Savienības valstis kopīgi ar Āfrikas partneriem risinātu nelegālās migrācijas problēmas, kas rodas, simtiem tūkstošu personu mēģinot šķērsot Vidusjūru no Ziemeļāfrikas krastiem nokļūšanai Eiropas Savienībā. Tā kā daudzi nelegālie migranti ir no Āfrikas valstīm lejpus Sahāras, bet tranzīts notiek caur Ziemeļāfrikas valstīm, Valetas samita mērķis ir rast praktisku un operacionālu aktivitāšu kopumu nelegālās migrācijas tūlītējo seku un ilgtermiņa cēloņu risināšanai.

Eiropas Savienības un Āfrikas valstu pārstāvji diskutēs par migrācijas pamatcēloņu risināšanu, legālo migrāciju un mobilitāti, migrantu un patvēruma meklētāju starptautisko aizsardzību, cīņu pret migrantu kontrabandu un cilvēku tirdzniecību, sadarbības uzlabošanu atgriešanas un readmisijas jomā. Samitā plānots pieņemt politisko deklarāciju un rīcības plānu.

Latvija izmantos dalību Valetas samitā, lai paustu nostāju par migrācijas izaicinājumu risināšanu ES un Āfrikas sadarbības ietvaros.

Valetas samita laikā ārlietu ministrs Rinkēvičs parakstīs līgumu par ES ārkārtas Trasta fondu stabilitātei un nelegālās migrācijas pamatcēloņu, un pārvietoto personu risināšanai Āfrikā. Lēmums par Latvijas iemaksu 50 000 eiro apmērā ES ārkārtas Trasta fondā Āfrikai tika apstiprināts Ministru kabineta 13. oktobra sēdē.

Trasta fonda mērķis ir uzlabot stabilitāti un risināt migrācijas pamatcēloņus Āfrikas valstīs lejpus Sahāras un Čadas ezera reģionā, Āfrikas raga un Ziemeļāfrikas valstīs. ES ārkārtas Trasta fonds Āfrikai pievērsīsies sociālekonomisko un sociālpolitisko problēmu risināšanai, sasaistot to ar attīstības sadarbības politikas aktivitātēm, piemēram, darba vietu radīšanu, jo īpaši jauniešiem, cīņai ar radikalizāciju.

BNS/Foto: AFP/LETA, Ieva Čīka/LETA