Deputātu Kaimiņu grib izraidīt no ētikas komisijas sēdes, bet viņš neklausa
Kaimiņš, beidzot ticis pie vārda, pauda viedokli, ka Dālderim vajadzētu atmaksāt nopelnīto naudu Zolitūdes komisijā.
Sabiedrība
2015. gada 12. novembris, 13:03

Deputātu Kaimiņu grib izraidīt no ētikas komisijas sēdes, bet viņš neklausa

Jauns.lv

Deputātu Artusu Kaimiņu (Latvijas Reģionu apvienība) ceturtdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") vēlējās izraidīt no komisijas sēdes par darba traucēšanu, bet Kaimiņš atteicās pamest komisijas telpas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ētikas komisijā tika skatīta lieta pret Intu Dālderi ("Vienotība") saistībā ar atteikšanos parakstīt Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojumu kā komisijas sekretāram. Ētikas komisijas deputāti vienojās izteikt Dālderim mutvārdu aizrādījumu.

Uz ētikas komisijas sēdi bija atnācis arī Kaimiņš. Viņš ļoti vēlējās izteikties saistībā ar Dāldera lietu, bet komisijas vadītājs Orlovs sākotnēji viņam to neļāva un piedraudēja, ka izraidīs Kaimiņu no komisijas sēdes.

Kaimiņš, beidzot ticis pie vārda, pauda viedokli, ka Dālderim vajadzētu atmaksāt nopelnīto naudu Zolitūdes komisijā.

Vēlāk, kad sākās diskusija par Dālderim piespriežamo sodu par gala ziņojuma neparakstīšanu, Orlovs argumentēja, ka viņam nevar piespriest bargāko sodu - deputāta izslēgšanu no vienas līdz sešām Saeimas sēdēm - jo ir nepieciešams samērīgums. Kā piemēru Orlovs minēja Kaimiņa gadījumu, kad "viņš piedzērās Vecrīgas bārā un tika rokudzelžos izvests ārā no iestādes". Tolaik Kaimiņam netika piemērots šāds soda mērs.

Izdzirdot Orlova izteikto argumentu, Kaimiņš manāmi satraucās un skaļā balsī vairākkārt aicināja Orlovu nesagrozīt faktus. Uz to reaģējot Orlovs aicināja Kaimiņu pamest komisijas telpas.

Uz atkārtotiem aicinājumiem pamest Saeimas ētikas komisijas zāli Kaimiņš vairākkārt atbildēja: "Nē, es nekur neiešu. Nē, es neiešu!"

Kaimiņš darbojās Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Lietu pret Dālderi komisija ierosināja pēc Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ringolda Baloža ("No sirds Latvijai") iesnieguma.

Balsojumā atturējās četri deputāti - Aldis Adamovičs un Ainars Latkovskis no "Vienotības", kā arī Vitālijs Orlovs un Zenta Tretjaka no "Saskaņas".

Dālderis komisijas sēdē norādīja, ka ētikas pārkāpumus drīzāk varētu pārmest citiem Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas deputātiem. Viņš nepiekrita, ka pārkāpis deputāta Ētikas kodeksu, neparakstot gala ziņojumu.

Savukārt Balodis argumentēja, ka Dālderim kā amatpersonai - komisijas sekretāram - nebija tiesību neparakstīt komisijas gala ziņojumu.

Jau vēstīts, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ierosināja lietu pret Dālderi pēc Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas vadītāja iesnieguma saistībā ar Dāldera atteikšanos parakstīt gala ziņojumu kā komisijas sekretāram. Dāldera vietā komisijas sekretāra amatā tika ievēlēts deputāts Kārlis Krēsliņš (Nacionālā apvienība).

Komisija iepriekš ar balsu vairākumu apstiprināja tās gala ziņojumu, tajā saglabājot septiņu politiski un morāli atbildīgo personu vārdus.

Galaziņojumā norādīts, ka par Zolitūdes traģēdiju un tās izraisītajām sekām politiski un morāli atbildīgas ir septiņas personas - bijušais premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars ("Vienotība") un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāri Anrijs Matīss ("Vienotība") un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai"), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Vēstīts, ka komisijas deputāti vairāk kā 80 lappusēs apkopojuši secinājumus par Zolitūdes traģēdiju. Tajā minēti vairāki rosinājumi, kā uzlabot drošības situāciju saistībā ar būvniecību Latvijā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

BNS / Foto:  Ieva Lūka/LETA