Rīgas 2016.gada budžeta prioritātes – atbalsts ģimenēm ar bērniem, izglītība, ielu remonti
Rīga ir pirmā pašvaldība valstī, kas budžetu plāno trīs gadu periodam.
Runā Rīga
2015. gada 12. novembris, 18:55

Rīgas 2016.gada budžeta prioritātes – atbalsts ģimenēm ar bērniem, izglītība, ielu remonti

Jauns.lv

Šodien Rīgas domes budžeta komisija izskatīja pilsētas budžeta projektu nākamajam gadam.

Saglabājot nemainīgas iepriekšējo gadu prioritātes, kā sociālā palīdzība,  atbalsts ģimenēm ar bērniem, izglītība un drošība, 2016.gadā plānots ievērojamus līdzekļus novirzīt ielu remontiem, asfalta seguma atjaunošanai, velo infrastruktūras attīstībai, vides labiekārtošanas darbiem.

Lielākais remontdarbu apjoms nākamgad tiek plānots Brīvības ielā, kur segums tiks atjaunots no Brīvības pieminekļa līdz Lāčplēša ielai un no Gaisa tilta līdz Juglai (5,1 milj. eiro). Segums pilnībā tiks nomainīts Lāčplēša ielā (1,4 milj.) un  Skanstes ielā (1,8 milj.), remonti notiks arī Juglas ielā (0,4 milj. ) uc. Turpināsies rekonstrukcija Kr.Barona ielā, kur visā ielas garumā tiks atjaunots ietvju segums (0,9 milj.). Iekškvartālu piebraucamo ceļu remontam plānots piešķirt 4 milj. eiro, veloceliņu attīstības programmai – 0,6 milj. eiro.

Ievērojami līdzekļi no investīciju programmas kā ik gadu tiek novirzīti izglītības iestāžu remontdarbiem – 24 milj. eiro. 2016.gadā darbi norisināsies 57 skolās un 60 pirmskolās. Lielākie projekti - Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā,  Rīgas Austrumu vidusskolā, Rīgas Juglas vidusskolā.

Turpināsies arī Rīgas 1.slimnīcas rekonstrukcija (2,7 milj. eiro), siltināšanas un logu nomaiņas darbi Rīgas Dzemdību namā (0,8 milj.), Aglonas ielas sociālajā mājā (2,6 milj.).

Plānots, ka finansējums tiks piešķirts arī parka un atpūtas vietas izveidei pie rekultivētās bijušās izgāztuves Deglava ielā, kā arī Lucavsalas dienviddaļas teritorijas labiekārtošanai.

2016.gadā stāsies spēkā Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu, kas paredz ievērojamus atvieglojumus ģimenēm ar bērniem. Turpinot attīstīt šo svarīgo prioritāti, 2016.gada budžetā plānota jauna programma ģimeņu ar bērniem atbalstam – visi Rīgas skolēni līdz 9.klasei ieskaitot, kā arī maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu bērni līdz 12.klasei ieskaitot skolās saņems brīvpusdienas. Šim mērķim budžetā tiek plānots finansējums 3.4 milj. eiro apmērā.

Turpinot sadarbību ar privātajiem bērnudārziem, kas ļāvusi ievērojami samazināt rindas uz vietām  pirmsskolās, pašvaldība ir veikusi pārrēķinu par sava līdzfinansējuma apjomu. Līdz šim tas bija 132,33 eiro vienam bērnam, nākamgad plānots līdzfinansējumu palielināt līdz 162 eiro – tikpat lielas ir viena bērna uzturēšanās izmaksas pašvaldības dārziņā. Kopumā pašvaldības budžetā šim palielinājumam plānots novirzīt 3 miljonus eiro.

Plānots, ka Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi 2016.gadā būs 791,5 miljoni eiro.  Iedzīvotāju ienākuma nodokli plānots iekasēt 503,2 milj. eiro apmērā, kas ir par 43,4 milj. vairāk nekā 2015.gadā. Lielā mērā šo pieaugumu nodrošina pašvaldības aktivitātes 2013./ 2014.gadā, aicinot Rīgā reāli dzīvojošos šeit arī deklarēt savu dzīvesvietu; attiecīgais laika periods  ir bāze IIN sadalījumam 2016.gadā.

Nekustamā īpašuma nodoklī 2016.gadā plānots iekasēt 107,4 milj.eiro.

Jāuzsver, ka Rīga ir pirmā pašvaldība valstī, kas budžetu plāno trīs gadu periodam.  Rīgas domes Budžeta komisija pirmo reizi 2015.gada 15.jūnijā apstiprināja Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta ietvaru 2016.-2018.gadam. Tas ļauj ilgtermiņā plānot stabilu un līdzsvarotu pilsētas finanšu politiku. Lai gan pastāv zināma nenoteiktība  turpmākajos valsts ekonomiskās attīstības scenārijos, kā arī valdības rīcība pastāvīgi mainot pašvaldību budžeta ietekmējošus nodokļus nerada stabilitāti pašvaldībām turpmāko triju gadu budžeta ieņēmumu plānošanā, Finanšu departaments ir izvērtējis, ka pašvaldības triju gadu budžeta ietvara plānošanas uzsākšana iezīmēs vadlīnijas pašvaldības budžeta ieņēmumu un izdevumu attīstībā, kā arī dos iespēju paredzamāk plānot lielus, finansiāli ietilpīgus pilsētas attīstībai nozīmīgus projektus.  Rīgas pilsētas pašvaldība turpmākajiem gadiem ir paredzējusi līdzsvarotu un stabilu budžeta attīstību. Minimālais naudas līdzekļu atlikumu apjoms uz katra gada sākumu tiek plānots ne mazāks kā 15 miljonu eiro  apmērā.

Plānots, ka pašvaldības 2016.gada budžeta projekts līdz 9.decembrim tiks izskatīts visās domes komitejās un 15.decembrī pieņemts Rīgas domes sēdē.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Ieva Lūka/LETA

Tēmas