Katru gadu Latvijā pirms laika piedzimst ap 1000 bērnu
Ja mazais pasaulē ierodas ātrāk, nekā plānots, tas ir stress ne tikai bērniņam, bet arī viņa vecākiem.
Sabiedrība
2015. gada 12. novembris, 20:01

Katru gadu Latvijā pirms laika piedzimst ap 1000 bērnu

Jauns.lv

Katru gadu Latvijā pirms noteiktā laika piedzimst ap 1000 bērnu, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) rīcībā esošā informācija.

BKUS Neonatoloģijas klīnikas pediatre un neonatoloģe, priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas vadītāja Ilona Vārpa skaidro, ka gadījumā, ja mazais pasaulē ierodas ātrāk, nekā plānots, tas ir stress ne tikai bērniņam, kurš īsti vēl nav gatavs lielajiem dzīves izaicinājumiem, bet arī viņa vecākiem - lielākoties viņi ir apjukuši, satraukti.

"Latvijā paveikts daudz priekšlaikus dzimušu bērniņu aprūpē, un viens no pēdējiem veikumiem ir „Follow–up” dinamiskās novērošanas programmas ieviešana, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē – seko līdzi. Tās galvenais mērķis ir sniegt labāku aprūpi priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem, laikus atklājot un novēršot nopietnas veselības problēmas. Tas nozīmē to, ka mazais līdz divu gadu vecumam būs speciālista – neonatologa uzraudzībā, kurš pēc vajadzības nosūtīs bērnu arī pie citiem speciālistiem," skaidro Vārpa.

Visā pasaulē priekšlaikus dzimst no 5,4% līdz 8% bērnu katru gadu.

BNS / Foto: Ieva Lūka/LETA