Prezidents Vējonis: "Reģionu apdzīvotība ir valsts drošības jautājums"
Valsts prezidents Raimonds Vējonis.
Politika
2015. gada 12. novembris, 21:15

Prezidents Vējonis: "Reģionu apdzīvotība ir valsts drošības jautājums"

Jauns.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, viesojoties Dundagā, uzvēris, ka reģionu apdzīvotība ir arī valsts drošības jautājums, aģentūrai BNS pavēstīja prezidenta Preses dienestā.

"Mums vairāk jāuzticas pašvaldībām, jo Latvijas reģionos dzīvo aktīvi cilvēki, kuri veido ģimenes un iekopj vidi sev apkārt, lai lauki nepaliktu tukši un tajos valdītu dzīvība. Savā veidā tas arī nostiprina Latvijas drošību. Dundagā ir gan šādi cilvēki, gan tradīcijas un potenciāls, lai tā veiksmīgi attīstītos," to ceturtdien darba vizītē Dundagas novadā uzsvēra Vējonis.

Viņš izteica gandarījumu par uzņēmējiem, kuri, neskatoties uz grūtībām, strādā reģionos un rada darba vietas. Dundagas novada apmeklējuma laikā Valsts prezidents iepazinās ar tālākā Ziemeļkurzemes novada attīstības tendencēm, kā arī lībiešu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas veidiem.

Tiekoties ar novada deputātiem un atbildot uz bažām par jaunajiem priekšlikumiem administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā, Valsts prezidents apliecināja, ka pirmais īstenotais reformas etaps nav sasniedzis noteiktos mērķus izveidot efektīvāku pašvaldību pakalpojumu tīklu. Reformu nepieciešams turpināt, taču esošos priekšlikumus pāragri apspriest kā reālus piedāvājumus, jo tiem ir jābalstās uz rūpīgu ekonomisko un sociālo apsvērumu analīzi, uzklausot gan iedzīvotāju gan arī pašvaldību viedokli.

Dundagas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Laicāns norādīja, ka Dundagas novada iedzīvotāju zemais blīvums un ģeogrāfiskā novietojuma īpatnības apgrūtina vairāku pakalpojumu saņemšanas iespējas savā pašvaldībā. Tāpat deputāti norādīja uz novada īpaši aizsargājamo teritoriju lielo īpatsvaru, kas apgrūtina uzņēmējdarbības attīstību, kā arī sarežģītajām iespējām saņemt kredītus uzņēmējdarbības uzsākšanai. Valsts prezidents pauda izpratni par problēmjautājumiem, piebilstot, ka bankas bieži vien vairās izsniegt kredītus, jo daudz uzņēmēju darbojas pelēkajā sektorā, slēpjot patieso naudas plūsmu.

Valsts prezidents vizītes laikā tikās ar iedzīvotājiem, kā arī apmeklēja vairākas ražotnes, tai skaitā, zivjrūpniecības uzņēmumu SIA “Līcis 93”, kura darbībā sarežģījumus radījis ne tikai Krievijas aizliegums importēt zivju konservus no Latvijas, bet arī straujais iedzīvotāju skaita sarukums – pēdējo četru mēnešu laikā pašvaldības teritoriju atstājuši vairāk nekā 200 iedzīvotāju. Valsts prezidents arī viesojās Dundagas pienotavā un Pāces vilnas fabrikā – vienīgajā šāda veida ražotne Kurzemē, kur veic pilnu vilnas pārstrādes procesu, izmantojot senas ražošanas iekārtas un dabīgās krāsvielas.

Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone tikmēr iepazinās ar Dundagas novada pašvaldības pieeju bērnu brīvā laika un radošās izpausmes iespēju risināšanā, lībiešu kultūras saglabāšanu, kā arī iedzīvotāju iesaistīšanos sabiedriskajās aktivitātēs.

Reģionālās vizītes laikā Valsts prezidents arī apmeklēja Kolkas pamatskolu un Dundagas vidusskolu, uzrunājot skolēnus un skolotājus nupat aizvadītās Lāčplēša dienas noskaņās. Valsts prezidents atgādināja, ka, pateicoties karavīriem, kuri savulaik nosargāja jaundibināto Latvijas valsti, mēs šodien varam dzīvot savā valstī. “Karavīri, aizstāvot Latviju, ziedoja savas dzīvības. Mēs šodien Latvijai varam ziedot darbu, ko darām ik dienu. Skolotāji – mācot un ieinteresējot bērnus; skolēni – mācoties un klausoties vecākus, tātad kļūstot gudrāki, patiesāki, zinošāki. Jums jākļūst par tiem, kas veidos Latvijas valsti,” sacīja Vējonis.

Vējonis novēlēja prast izmantot zināšanas, ko sniedz skolotāji, kā arī atbalstīt vienam otru, biežāk sakot paldies par padarīto: “Mums jāmācās vairāk paslavēt citam citu, jo pleca sajūta ļauj dzīvē izvirzīt augstāku mērķus un tos sasniegt.” Valsts prezidents arī atbildēja uz Dundagas vidusskolēnu jautājumiem par sava skolas laika atmiņām, politisko lēmumu sarežģītību, jaunsardzi, izglītības kvalitāti, kā arī Latvijas attīstības perspektīvu un tautas ataudzi.

Uzrunājot klātesošos, Dundagas vidusskolas direktore Aiga Štrausa sacīja: "gūstot nozīmīgus panākumus mācību darbā un starptautiskos konkursos, cenšamies ar godu nest savas skolas, novada un Latvijas vārdu. Šīsdienas tikšanās mums būs labs pamudinājums tiekties pēc vēl augstākiem sasniegumiem”. Arī Kolkas pamatskolas vadītāja ar gandarījumu uzsvēra, ka skolā pirmo reizi viesojies Valsts prezidents.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA