Aculieciniece: "Ballītē noklusa mūzika, ieskrēja apsardze... mums viss bija skaidrs."  Tā Parīzē izskatās šodien. FOTO
Rīdzinieks Aigars, kurš atrodas Francijā, ziņo, ka šodien Parīze vēl tā īsti nav attapusies no vakardienas haosa. Par notikušo atbildību uzņēmusies "Islāma valsts", un prezidents Olands valstī izsludinājis 3 dienu sēras.
Sabiedrība
2015. gada 14. novembris, 12:00

Aculieciniece: "Ballītē noklusa mūzika, ieskrēja apsardze... mums viss bija skaidrs." Tā Parīzē izskatās šodien. FOTO

Jauns.lv

Pagājusī piektdiena, 13.novembris pasaulei paliks atmiņā ar vienu no asiņainākajiem teroraktiem Eiropas vēsturē. Grupa radikālo islāmistu klusu piektdienas vakaru Parīzē acumirklī iegrūda haosā, vienlaicīgi ar šaujamieročiem un spridzekļiem uzbrūkot vairākām kafejnīcām, iestādēm un vietām, kurās masveidā pulcējušies cilvēki, tostarp populārajā koncertzālē „Bataclan”. Kasjauns.lv, terorakta laikā izdevās sazināties ar kādu aculiecinieci, kura tajā brīdī atradās uzbrukumu zonas vidū.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Es un mani draugi bijām šausmīgi nobijušies”

„Brīdī, kad viss sākās, es biju žurnāla „Liberation” ballītē kopā ar paziņām. Šis žurnāls ir viens no populārākajiem Parīzē. Šis, kā zināms, nav pirmais teroristu uzbrukums medijiem Francijā, tāpēc kad pēkšņi noklusa mūzika un ieskrēja apsardze... mums viss bija skaidrs. Kaut kas notiks,” pagājušās nakts notikumus no sava skatupunkta apraksta parīziete Klāra.

Tūlīt žurnāla ēku ielenkuši drošības spēki un iekšā esošie cilvēki sadalīti grupās, lai nepieciešamības gadījumā tos būtu vieglāk evakuēt. Žurnāls „Liberation” atrodas Parīzes 11.rajonā un, kā pavisam drīz saprata Klāra, – tieši pa vidu teroristu uzbrukuma punktiem.

„Godīgi sakot, es un mani draugi bijām šausmīgi nobijušies. Sekojām līdzi notikumiem, izmantojot mobilos telefonus, un sapratām, ka visa pilsēta ir haosā. Visapkārt bija policija, armija, ceļi tika noslēgti un mūs pat nelaida ārā no telpām,” stāsta parīziete. Klāra arī atklāj, ka ķīlnieku krīzē, kura norisinājās populārajā Parīzes koncertzālē „Bataclan”, miruši vairāki viņas kolēģu draugi. Vēl pirms policija triecienā ēku ieņēma.

Aigars no Rīgas: „Šorīt viss nožogots, notikumu vietās darbojas eksperti”

Par šī rīta atmosfēru Francijas galvaspilsētā portālam Kasjauns.lv izstāstīja arī latvietis Aigars, kurš Parīzē ieradies darba vajadzībās. „Vakardienas ārprātu palaidu garām. Es paspēju izstaigāt pilsētu un jau aptuveni 22:00 gāju gulēt. TV tobrīd neko neredzēju. Šorīt aizgāju līdz vienai no kafejnīcām, kur notika uzbrukums: visapkārt nožogojumi un iekšā darbojas eksperti. Šajā Parīzes rajonā arī nedarbojas metro. Cilvēku uz ielām pagaidām nav daudz, domāju, ka Parīze vēl nav tā īsti „pamodusies” – vēlāk cilvēki noteikti pulcēsies Republikas laukumā, lai pieminētu vakardienas ārprātu.”

Vismaz 129 bojāgājušie (ziņas par mirušo skaitu nemitīgi mainās; tas lielākoties pieaug)

Pēc jaunākās informācijas, koordinētās apšaudēs un sprādzienos Parīzē, piektdienas vakarā, 13.novembrī, nogalināti vismaz 129 cilvēki, bet daudzi citi guvuši ievainojumus. Apšaudes notikušas vismaz septiņās dažādās Parīzes vietās ap 11.rajonu. Uzbrucēji sagrāba arī ķīlniekus „Bataclan” koncertzālē, Parīzes austrumos, kur notika Kalifornijas rokgrupas „Eagles of Death Metal” koncerts.

Ap plkst. 1.30 pēc Latvijas laika Francijas policija sāka triecienuzbrukumu, lai atbrīvotu koncertzālē esošos cilvēkus. Operācija tika pabeigta aptuveni pusstundas laikā, taču pēc tam avoti policijā sniedza patiesi šausminošas ziņas – teroristi koncertzālē noslepkavojuši aptuveni 100 cilvēkus. Četri melnā tērpti uzbrucēji bija bruņojušies ar Kalašņikova automātiem un uzvilkuši pašnāvnieku spridzinātāju vestes. Skandējot saukļus „Allahu akbar” („Dievs ir varens”) tie atklāja uguni tiešā tēmējumā uz koncerta publiku. Pēc aculiecinieku teiktā, uzbrucēji metodiski šāvuši uz simtiem koncerta apmeklētāju, bet kad policija sākusi uzbrukumu, trīs no viņiem uzspridzinājušies. Ceturtais uzsprādzis, kad viņam trāpījušas policijas lodes. Trīs teroristi policijas operācijas laikā tika likvidēti.

Vēl trīs pašnāvnieki uzspridzinājušies pie stadiona „Stade de France”, kur pārbaudes maču futbolā aizvadīja Francijas un Vācijas izlases. Šo futbola spēli klātienē vērojis arī Francijas prezidents Fransuā Olands, taču viņš tika nekavējoties nogādāts drošībā. Astotais uzbrucējs uzspridzinājies Voltēra bulvārī netālu no „Bataclan” koncertzāles, kad ielas bija pārpildītas ar ārkārtas dienestu mašīnām. Atbildību par uzbrukumiem pagaidām vēl neviens nav uzņēmies, taču teroristiskais grupējums „Islāma valsts” tviterī jau paudis atzinību par notiekošo. Arī avoti rietumvalstu izlūkdienestos atzīst, ka, visticamāk, slaktiņu sarīkojuši islāmisti.

Francijā ārkārtas stāvoklis

Francijas varasiestādes uzbrukumu izmeklēšanu uzticējušas pretterorisma prokuratūrai, bet prezidents izsludinājis ārkārtas stāvokli visā Francijā un slēdzis valsts robežas, paziņojot, ka Parīze pakļauta „bezprecedenta teroraktam”. Olands arī izteicies, ka viņam neesot „nekādu šaubu” par to, kas sarīkojis šos terora aktus. Viņš arī atsaucis savu dalību Turcijā paredzētajā G20 samitā, kam jāsākas svētdien. Uz Parīzi palīgā policijai nosūtīta armija, un galvaspilsētas ielās šobrīd jau atrodas 1500 karavīru. Drošības apsvērumu dēļ Parīzē un tās reģionā slēgtas visas skolas un universitātes. Reaģējot uz terora aktiem Parīzē, robežkontroli uz robežas ar Franciju atjaunojusi arī Beļģija.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: EPA/AFP/Reuters/Facebook/Twitter/Aigars Hibneris