Sabiedrība
2015. gada 14. novembris, 23:09

Pašreizējā informācija liecina, ka Latvijas valstspiederīgie nav cietuši teroraktos Parīzē

Jauns.lv

Pašreizējā informācija liecina, ka Latvijas valstspiederīgie nav cietuši teroraktos Parīzē.

Ministrija turpina apzināt Latvijas valstspiederīgo skaitu Parīzē. Latvijas valstspiederīgie, atsaucoties uz ievietoto informāciju ĀM un vēstniecības Francijā mājas lapās, aktīvi sazinās ar ĀM Konsulāro departamentu un vēstniecību, darot zināmu par savu klātbūtni Parīzē un par to, ka atrodas drošībā. Līdz šim saskaņā ar Francijas Ārlietu  ministrijas Krīzes centra sniegto informāciju bojāgājušo un cietušo vidū nav Latvijas valsts piederīgo, pauž ĀM.

Ministrija aicina ceļotājus no Latvijas, kuri atrodas vai tuvākajā laikā plāno doties uz Parīzi, rūpīgi sekot līdzi aktuālajai informācijai Latvijas un Francijas plašsaziņas līdzekļos par drošības situāciju pilsētā un iespējamiem pārvietošanās ierobežojumiem, kā arī Latvijas mobilo sakaru operatoru īsziņām.

Saskaņā ar "airBaltic" sniegto informāciju ministrijai, Parīzes lidostu darbība nav traucēta, bet tajās ieviesti stingrāki drošības pasākumi, kā arī atjaunota robežkontrole. Patlaban ierobežojumi lidojumiem no/ uz Parīzes lidostām nav noteikti, bet Latvijas nacionālā aviokompānija rūpīgi seko notikumu attīstībai Parīzē. Ceļotājiem ir jārēķinās ar to, ka ir iespējama reisu kavēšanās Parīzes lidostās, taču tas ir drošības vārdā.

Šobrīd Parīzē nav noteikti ierobežojumi apmeklēt konkrētas vietas, bet tādi var tikt ieviesti. Publiskā pulcēšanās ir aizliegta. Stingri iesakām rūpīgi izvērtēt nepieciešamību atrasties publiskās vietās Parīzē.

Jau ziņots, ka Parīzes prokurors Fransuā Molēns sestdien paziņoja - piektdien notikušajos teroraktos Francijas galvaspilsētā oficiālais bojāgājušo skaits ir 129 cilvēki, bet 352 cilvēki ir ievainoti. Viņš sacīja, ka 99 ievainoto veselības stāvoklis ir kritisks.

Iepriekš tika vēstīts par 127-128, bet daži avoti vēstīja par 153 bojāgājušajiem. Atbildību par uzbrukumiem, kas notika sešās vietās Parīzē, atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Uzbrukumos gāja bojā septiņi teroristi, no kuriem seši uzspridzinājās paši.

Molēns sacīja, ka uzbrukumā koncertzālē "Batacalan", saņemot apmēram simt cilvēkus par ķīlniekiem, uzbrucēji minēja Sīriju un Irāku. Koncertzālē teroraktā upuru skaits sasniedzis 89 cilvēkus, teica prokurors.

Viņš norādīja, ka sākotnējā informācija liecina, ka trīs teroristu komandas koordinēja uzbrukumus Francijas galvaspilsētā.

BNS