"Tas ir neprāts!" Kinoloģei trūkst vārdu par to, ka Šeila suni baro ar bumbieriem un āboliem
Kinoloģe, apskatot Rāmu bildēs, ir pārliecināta, ka suns netiek pietiekami barots.
Sabiedrība
2015. gada 16. novembris, 06:23

"Tas ir neprāts!" Kinoloģei trūkst vārdu par to, ka Šeila suni baro ar bumbieriem un āboliem

Jauns.lv

Nesen intervijā žurnālam „Kas Jauns” sabiedrībā pazīstamā modes dizainere Šeila izrādīja savu mīluli – Stafordšīras terjeru kucīti Rāmu. Modes dāma, kura pati izvēlējusies būt vegāne, šādu dzīvesveidu noteikusi arī piecu mēnešu vecajai Rāmai. Publiskotās Šeilas kucītes bildes šokējušas gan šķirnes speciālistus, gan vetārstus.

Sunim gaļas vietā dod ābolus un bumbierus

Savu neparasto izvēli modes māksliniece skaidro ar rūpēm: „Kādēļ lai veselīgo dzīvesveidu es nepiemērotu savam sunim? Rāma šorīt ēda diedzētas pupiņas, kalciju no bioloģiskās lauksaimniecības vistu olām, proti, saberztu čaumaliņu, – pašu oliņu došu vakarā. Viņa ik rītu dabū karoti zivju eļļas. Tad vēl vitamīnus, kas tiek pasūtīti no Amerikas. Tie paredzēti suņiem veģetāriešiem. Tur ir visas uzturvielas, kas nepieciešamas suņiem, kas neēd gaļu.” Šeila stāsta, ka viņas mīluļa ēdienreizes pamatā sastāv no augļiem – āboliem un bumbieriem.

Kinoloģe: „Tas ir pilnīgs neprāts!”

„Ja to, kā mans suns tiek barots, uzzinātu mana suņa kinoloģe, viņa izplūstu garās peripetijās,” apgalvo Šeila. Ar teikto viņa trāpījusi desmitniekā – Latvijas amerikāņu stafordšīras terjeru, bulterjeru un molosu šķirņu audzētāju kluba prezidente, kinoloģe Diāna Branceviča, apskatot Šeilas kucītes bildes, ir šokā: „Tas ir pilnīgs neprāts! Ir acīm redzami, ka par sunīti vienkārši ņirgājās – šim sunim trūkst muskuļu masas, vieni kauli un āda! Šīs šķirnes suņiem nekādā gadījumā nedrīkst uzspiest veģetāriešu dzīves veidu. Ja viņa grib šādi audzināt mājdzīvnieku, tad lai ievieš klēpja sunīti! Lielam sunim no veģetāra uztura nav nekāda labuma un arī uz suņa psihi šādi ēšanas paradumi iedarbojas ļoti negatīvi”.

Aizdomas par Šeilas rīcības pareizību radušās arī patversmes „Dzīvnieku draugs” pārstāvei Laura Karnītei: „Suni ir iespējams barot ar veģetāro uzturu, taču tad dzīvnieka veselībai jāpievērš ļoti liela uzmanība un jāspēj garantēt visu nepieciešamo barības vielu uzņemšana. Vadoties pēc tā, kas rakstīts medijos, nerodas pārliecība, ka šajā gadījumā tas tā arī ir. Tiesa gan, neesmu iepazinusies ar situāciju tik labi, lai dotu viennozīmīgu apgalvojumu.”

Esot jāzvana Pārtikas un veterinārajam dienestam

Arī Latvijas veterinārārstu biedrības locekle, veterinārārste Lita Konopore par Šeilas izdarībām sajūsmu neizrāda. Speciāliste atzīst, ka suns, lai arī pamatā ir gaļēdājs, tomēr evolūcijas gaitā ir pielāgojies visēdāju uzturam, taču uzsver, ka pilnībā izslēgt gaļu no suņa, īpaši Stafordšīras terjera ēdienkartes, ir nepareizi. „Gaļu nevar aizstāt ar augļiem un dārzeņiem – tās ir pavisam atšķirīgas uztura grupas. Ja runa ir par Stafordšīras terjeru, tad svarīgi zināt, ka šīs šķirnes suņiem nepieciešams daudz olbaltumvielu, lai rastos muskuļu masa,” skaidro veterinārārste. Viņa pauž neizpratni arī par no Amerikas pasūtītajiem vitamīniem, kurus Šeila dodot savam sunim: „Cik man zināms, suņiem veģetāriešiem domāti vitamīni vai uztura bagātinātāji Latvijā nav reģistrēti.”

Veterinārārste arī pieļauj, ka šis gadījums būtu jāizskata Pārtikas un veterinārajam dienestam: „Esmu novērusi, ka Latvijā pārāk bieži netiek ziņots par līdzīgiem gadījumiem, kad saimnieks vai kāda cita persona, iespējams, labu gribot, dzīvniekam nodara kaitējumu.”

PVD neredz pamatu iejaukties

Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka dzīvnieka īpašnieka pienākums ir nodrošināt dzīvnieka turēšanas apstākļu, aprīkojuma, barības un ūdens atbilstību tā vajadzībām. Dzīvniekam jānodrošina pilnvērtīga ēdināšana, ņemot vērā attiecīgā dzīvnieka sugu, attīstības, adaptācijas un pieradināšanas pakāpi, informē PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa. Speciāliste apgalvo, ka suņa īpašniecei ļoti rūpīgi būtu jāizvērtē tas, ko Rāma ēd: „Izvēloties šādu ēdināšanu, būtu vēlams konsultēties ar veterinārārstu un suņu ēdināšanas speciālistu, lai varētu dzīvniekam nodrošināt visas nepieciešamās barības vielas. Jāsastāda atbilstoša ēdienkarte un jāveic regulāras dzīvnieka veselības pārbaudes, lai pārliecinātos, ka dzīvniekam netiek nodarīts kaitējums.”

PVD atklāj, ka pasaulē suņiem vegāniem ir izstrādātas un pieejamas speciālas, pilnvērtīgas barības un papildbarības, kuru sastāvs nodrošina dzīvnieka fizioloģiskās vajadzības un aizstāj dzīvnieku izcelsmes barības vielas, taču viedokļi joprojām dalās – tiek veikti pētījumi par to, vai komerciāli ražota vegāniskā sastāva barība plēsējiem un visēdājiem tik tiešām nodrošina pilnvērtīgu uzturu.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Shutterstock