Jānis Kažociņš: "Radikalizācija vērojama bēgļu otrajā, trešajā paaudzē"
Vērtējot drošības situāciju Latvijā, kādreizējais SAB priekšnieks atzina, ka mūsu valsts drošības dienesti ir mazi, bet ļoti profesionāli, un tie cieši sadarbojas ar citu valstu dienestiem. Latvijā nav milzīga musulmaņu kopiena, un tā nav radikalizējusies.
Viedokļi
2015. gada 16. novembris, 08:52

Jānis Kažociņš: "Radikalizācija vērojama bēgļu otrajā, trešajā paaudzē"

Jauns.lv

Radikalizācija vērojama bēgļu otrajā, trešajā paaudzē, šorīt intervijā Latvijas Televīzijai sacīja bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieks, pašreizējais Valsts prezidenta padomnieks Jānis Kažociņš.

Viņš pauda viedokļi, ka bēgļi, nokļūstot jaunajā mītnes zemē, ir laimīgi, ka tikuši uzņemti. Savukārt šo bēgļu bērni un mazbērni sāk skatīties, ka mītnes zemē viņus diskriminē un pat ienīst, ka viņiem nav tik laba ekonomiskā situācija kā vietējiem iedzīvotājiem, ka viņiem ir grūtāk atrast darba vietas. Šos faktorus vēl papildina radikālo organizāciju propaganda.

Kažociņš vērsa uzmanību, ka arī Parīzē notikušā slaktiņa uzbrucēju vidū bija pašu mājās audzināti un radikalizējušies iedzīvotāji, kuri varbūt sadarbojušies ar teroristisko grupējumu "Daesh" jeb "Islāma valsti".

Kažociņš aicināja pārtraukt "Islāma valsti" saukt šajā vārdā, bet gan dēvēt to par "Daesh". Eksperts skaidroja, ka teroristiem jēdziens "Islāma valsts" ir ārkārtīgi svarīgs, jo ar to viņi demonstrē, ka ir valsts, taču šis teroristiskais grupējums "nav nekāda valsts". Minētais teroristiskais grupējums mēģina reģionu atgriezt reģionu 7.gadsimtā un tā laika dzīves principos, kā to noteicis pravietis Muhameds. Šī iemesla dēļ teroristiskajam grupējam arī ir nav pieņemami bēgļi, jo viņi tiek uzskatīti par nodevējiem, kuri nav sapratuši, kur vajadzētu dzīvot, skaidroja eksperts.

Kažociņa ieskatā, lielākais drauds ir, ka "Daesh" vai kāds līdzīgs teroristu grupējums iegūtu atomieročus. "Daesh" domāšana atšķiras no mūsu, proti, tie nedomā par to, lai cilvēkiem un viņu bērniem būtu labāka dzīve, bet viņi domā par pasaules galu un paradīzi. Viņi domā par apokaliptisku kauju starp labo, kas "Daesh" izpratnē ir viņi, un starp slikto, ka teroristu izpratnē esam mēs.

Vērtējot drošības situāciju Latvijā, kādreizējais SAB priekšnieks atzina, ka mūsu valsts drošības dienesti ir mazi, bet ļoti profesionāli, un tie cieši sadarbojas ar citu valstu dienestiem. Latvijā nav milzīga musulmaņu kopiena, un tā nav radikalizējusies. Ir jārada apstākļi, lai tiem nebūtu iemesla radikalizēties, rezumēja eksperts.

Jau ziņots, ka 13.novembra vakarā koordinētās apšaudēs un sprādzienos vairākās sabiedriskās vietās Parīzē tika nogalināti 129 cilvēki, bet slimnīcās nogādāti vairāk nekā 300 ievainotie. Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" tīmeklī publiskotā paziņojumā uzņēmies atbildību par terora aktiem.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA