Ulmanis: "Latvijā nav izaudzināta politiskā elite"
Bijušais prezidents Ulmanis spriež, ka politisko līderu skatuve patlaban esot tukša. Par varen muļķīgu lēmumu viņš nosauca arī Anrija Matīsa atlaišanu no Satiksmes ministra amata.
Viedokļi
2015. gada 17. novembris, 09:42

Ulmanis: "Latvijā nav izaudzināta politiskā elite"

Jauns.lv

Latvijā nav izaudzināta valsts politiskā elite, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norādījis kādreizējais Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

"Ir lietas, kurās esmu vīlies divdesmit piecos atjaunotās valsts gados. Nav izaudzināta valsts politiskā elite. Tai būtu jāizvirza tikai viena prasība: domājiet valstiski. Protams, neviens šai elitei neprasītu upurēt savu personisko dzīvi un labklājību, tikai - domājiet valstiski," teica Ulmanis.

Viņaprāt, pašreizējie valdītāji cenšas to darīt, bet viņi nav vainīgi, ka neprot to darīt. To var iemācīt tikai laiks, valsts attīstības procesi, vēsture.

"Pēdējā laika premjerēšana parāda, ka mums nav valsts pārvaldīšanas speciālistu. Laimdota Straujuma, kuru es augstu vērtēju kā cilvēku, jau pašā sākumā definēja, ka viņa premjerministres amatu uzņemsies - ja jau nav neviena labāka, bet viņai neesot lielas vilkmes to darīt. Tā ir interesanta kombinācija: cilvēks apzinās, ka nejūtas piemērots konkrētajam darbam, bet viņš to dara," teica Ulmanis, piebilstot, ka politiskās partijas saka, ka Straujumai jāglābj valsts, bet aiz muguras sačukstas, ka viņa neko nevar.

Tāda esot mūsu politiskās "elites" patiesā seja. Patlaban politisko līderu skatuve esot tukša. Taču Ulmanis esot optimists un gaidot līderus no jaunās politiķu paaudzes.

Kādreizējais prezidents arī piebilda, ka Latvijā izdoti divi muļķīgi rīkojumi. Viens bija tad, kad Valdis Zatlers atlaida Saeimu, bet otrs tad, kad premjere atlaida satiksmes ministru Anriju Matīsu (V). Abi rīkojumi bijuši egoistiski, subjektīvi, emocionāli un bez rezultāta. Tā vairs nedrīkstot notikt, teica Ulmanis.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA